Skotska byggaren om nya varselkilten: "Va! På riktigt?"
Ute i handeln finns det numera en varselkilt. Men i kiltens hemland Skottland lyser klädesplagget med sin frånvaro på byggarbetsplatserna enligt en "sann skotte".
Det är Blåkläder som har lanserat en varselkilt, en vidareutveckling av hantverkskilten som kom för mer än 10 år sedan.
– Kilt på jobbet kan väl ses som lite av en vattendelare men de som är för, älskar den. Framför allt att det är ett väldigt svalt och skönt plagg när det är varmt ute, säger Matilda Simon, projektledare på Blåkläder.
Hur är det då i kiltens hemland Skottland?
Fraser Taylor arbetar som operativ chef på Byggföretaget Chap utanför Aberdeen i norra Skottland. Han har över 30 års erfarenhet inom bygg- och anläggningsindustrin men blir förvånad när han får höra talas om byggkiltar.
– Va! På riktigt?, är hans spontana kommentar.
Tro mig, jag är en sann skotte.
Han har inte hört talas om en enda skotsk byggnadsarbetare som bär kilt på jobbet.
– Nej. Det har aldrig någonsin hänt. Tro mig, jag är en sann skotte och vet vad jag talar om.
Så ingen i Skottland jobbar i kilt på byggarbetsplatser?
– Exakt. Jag har aldrig någonsin sett eller hört talas om det, säger Fraser Taylor och lägger till att han ändå gillar idén och att det borde vara skönt på sommaren.
Matilda Simon från Blåkläder skrattar när hon får höra svaret.
– Intressant, det är ju ändå därifrån kilten kommer.
Blåkläder tar fram sina produkter grundade på efterfrågan. Just varselkilt används främst av arbetare som behöver hög synbarhet, till exempel på större byggarbetsplatser eller vid vägarbeten. Den är inte någon av Blåkläders storsäljare.
– Men den är ett förstahandsval hos många, framför allt under sommarmånaderna, och har en tendens att ofta bli en ”snackis”, säger Matilda Simon.