”Warp drive"-lägets tid är förbi – men det finns hopp på sikt
2010 gick byggbranschen upp i ”warp drive”-läge. Sedan dess har konjunkturen rusat fram. Ingen som börjat i byggsvängen efter det året har upplevt någon nedgång.
För rymdskeppet Enterprise i ”Star Trek” innebär warp drive en hastighet snabbare än ljuset. För byggbranschens del har det handlat om ett bostadsbyggande på rekordnivåer samtidigt som flera stora infrastruktur- och industriprojekt rullat på. Covidpandemin blåstes bort som gipsdamm.
Trots det så har löneglidningen – löneökningar utanför avtalet – varit obefintlig för er på bygget. Kollektivet har inte kunnat utnyttja situationen för att pressa fram några extra kronor per timme.
Nu är vi på väg mot något helt annat. Inflationen rusar och räntorna stiger. Bostadsbyggandet håller på att säcka ihop, arbetsgivarna spår att byggandet minskar med tio procent i år och att sysselsättningen minskar.
Vad innebär det för löneutvecklingen? Jo, högre lönepåslag men med en tunnare plånbok, på grund av inflationen. Reallönen minskade förra året och kommer sjunka även i år.
Men det finns hopp på sikt. Möjligen kommer löneglidningen triggas igång av inflationen. Vid finanskrisen 1990 ökade inflationen snabbt upp till en nivå på tio procent. Tiden därefter steg även löneglidningen snabbt. Förlorade pengar hämtades snabbt tillbaka. Vem vet, kanske upprepar sig historien.
För att det överhuvudtaget ska bli möjligt så krävs det att nedgången i byggandet inte blir för djup och långdragen. Efterfrågan på arbetskraft måste fortsätta att vara hög.
Tyvärr så kan det även gå åt andra hållet. Att inflationen biter sig fast och att räntorna förblir höga. Nedgången i byggandet blir då längre och djupare. Då kommer några kronor i lönelyft inte spela någon roll för den privata ekonomin.
Snart dags att skicka in vinterbelysningen i containern.
Hur ska det gå i löneförhandlingarna?