30 000 inom VVS berörs: Här är de nya kraven
Nu har parterna inom VVS växlat avtal. Totalt omfattas 30 000 anställda. Arbetsgivarna vill minska på antalet timmar som går till arbetstidsförkortning. Facket kräver hårdare satsningar mot kriminaliteten på bygget.
Det är en intensiv vecka för parterna i byggsektorn. Totalt ska det växlas yrkanden på fem avtalsområden innan själva förhandlandet drar i gång. Under torsdagseftermiddagen var det dags för Byggnads och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen att byta krav på Teknikinstallationsavtalet. Alltså det kollektivavtal som gäller för rörmokare, kyl- och värmepumpstekniker.
Det är väl känt sedan tidigare att facket kräver ett lönelyft på 4,4 procent och att det ska bli ett kort avtal. Och lika väntat var det att Installatörsföretagen inte har ett motbud utan utgår från att lönepåslaget kommer hamna på den nivå som parterna inom industrin kommer fram till. Facket kräver även att avsättningen till den extra pensionsavsättningen ska öka.
Arbetsgivarsidan, som har 3 700 medlemsföretag i ryggen, yrkar bland annat på att utläggningen av arbetstiden ska kunna förhandlas med företagens MB-grupp. De går alltså i samma riktning som Byggföretagen gjorde i sina krav tidigare i veckan.
Andra förslag från Installatörsföretagen är:
- Minska antal timmar som avsätts till arbetstidsförkortning.
- Underlätta för in- och utlåning mellan företagen.
- Flexibel hantering av allmänna helgdagar. De vill ha en grupp med Byggnads där de kommer överens om hur helgdagarna kan läggas ut.
- Föräldraledighet i anslutning till semestern ska ansökas när semesteransökan skickas in.
Facket menar att kriminaliteten i byggsvängen måste stoppas och att Installatörsföretagen ”inte har någon som hels vilja att upprätthålla en sund konkurrens”. Byggnads yrkar därför på att företagen ska ta mer ansvar för att granskningen av företag i branschen blir bättre.
Facket trycker extra på fusket med arbetstider, problem med in- och utlåning och att företagen inte tar ansvar för vilka underentreprenörer de plockar in.
När det gäller arbetstiden vill facket att den framöver enbart ska kunna läggas ut dagtid måndag till fredag vid individuella överenskommelser. I dag är det möjligt att göra det under alla veckans dagar.
I övrig kommer facket att kräva satsningar som rör ett friskt arbetsliv, jämställdhet och familjeliv. Några av förslagen där är:
- Årlig hälsoundersökning för alla över 50 år. De ska även erbjudas PSA-prov.
- Nyanställd ska erbjudas hälsoundersökning inom 6 månader efter anställningens början.
- Friskvårdsbidrag ska införas i avtalet.
- Föräldraledighet ska inte medföra minskning av arbetstidsförkortning.
- Avskilda omklädningsrum och dusch för kvinnor och män.