Byggfackets lönekrav – så mycket kan du få
Byggnads fokus i årets avtalsförhandlingar ligger på kriminalitet och fusk i byggbranschen. När det gäller lönen kräver förbundet 4,4 procent.
Byggnads och byggarbetsgivarna Byggföretagen har idag, tisdag, växlat yrkeskrav på Byggavtalet som påverkar ungefär 100 000 byggnadsarbetare. Avtalet är det klart största av Byggnads fem olika avtalsområden. Arbetsgivarnas krav kan du läsa mer om här.
Facket lyfter i sina yrkanden fram problemen med arbetskriminaliteten i byggsektorn. Förbundet menar att den frågan dominerar bland de 2 000 avtalsmotioner som skickats in av medlemmar inför avtalsrörelsen. Därför kräver Byggnads att de tillsammans med Byggföretagen måsta jobba för att städa upp i branschen. Det handlar bland annat om att se över entreprenadskedjor, arbetstider, hur byggföretagen granskas av företagen själva och att fler kör sina projekt med egen personal.
Några av de konkreta förslagen är:
- För att få anlita en underentreprenör eller bemanningsföretag måste byggbolaget utföra huvuddelen av arbetet med egen yrkesutbildad eller yrkeskunnig personal.
- Facket vill ha tillgång till fler handlingar när de genomför en granskning av ett företag.
- Förhandlingsskyldighet även vid kortvarig in- och utlåning.
- Inlånad personal garanteras lika lön som övriga i arbetslaget.
- Ordinarie arbetstid ska endast kunna vara dagtid måndag till fredag om det inte finns en överenskommelse med Byggnads.
- Byggavtalet ska kompletteras med regler om dygnsvila och veckovila.
När det gäller lönekravet så är det tidigare känt att Byggnads ställt sig bakom LO-samordningen, vilket innebär 4,4 procent för alla som tjänar mer 27 100 kronor eller mer. För de som tjänar mindre finns det med en låglönesatsning.
Byggnads skriver också att det ekonomiska läget är utmanande och att förbundet därför kräver ett kort avtal. ”Ett ettårigt avtal är ett måste. Ett längre avtal än så vore direkt oansvarigt för hela branschen.”
Några andra krav som handlar om pengar är:
- Lönehöjningen ska införas från första dagen och inte från och med den löneperiod som börjar närmast efter lönehöjningsdagen.
- Att avtalet kompletteras med möjlighet för regionen och företagen att träffa överenskommelse om individuella lönetillägg.
- Begränsningen för resekostnadsersättningen vid dagliga resor till traktamentsnivån tas bort.
- Låglönesatsning på städpersonal
- Avsättningen till den extra pensionsavsättningen ska öka.
I övrig kommer facket att kräva satsningar på familjeliv, jämställdhet och ett friskt arbetsliv.
Bland förslagen där finns att friskvårdsbidrag ska införas i Byggavtalet, att föräldraledighet inte ska medföra minskning av arbetstidsförkortning, att hälsoundersökning ska erbjudas årligen för byggnadsarbetare som är över 50 år. Vid dessa undersökningar ska det även vara möjligt att ta ett PSA-prov för kontroll av prostatan.
Nu när parterna bytt avtalskrav börjar förhandlingarna. De måste vara klara senast den 30 april då nuvarande Byggavtal löper ut.