Ska storleken få spela roll? ”Verktygen är tillverkade för män”
Verktyg så grova att det inte går att få ett säkert grepp. Knappar som inte går att nå. När rörmokaren Sara Aaröe ska jobba räcker hennes händer inte till – och det gör ont: Verktygen är tillverkade för män, menar hon.
Sara Aaröe arbetar som rörmokare och använder nästan dagligen borrmaskin och skruvdragare för olika moment i sitt arbete. Med borrmaskinen gör hon hål i väggar och tak för infästningar eller upphängningar, men problemet är att greppet är för stort.
– Borrmaskinen är gjord för större händer. Jag har svårt att trycka in knappen så jag måste använda yttre leden av fingret, där jag inte är så stark. Jag överanstränger handen och får ont inne i handflatan.
Samma sak med skruvdragaren. Med den brotschar hon exempelvis ur röret, för att få en fasad kant när hon ska dra på en koppling.
– Det är stora rördimensioner och ett tungt jobb. Då underlättar det inte om greppet är för stort, säger hon.
De små verktyg som jag har hittat har mycket mindre effekt. De passar för elektriker men inte för oss.
Sara bygger just nu på en ny simhall i Mölndal i Göteborg. Vid nyproduktion gör rörmokarna ofta momenten i en viss ordning under långa perioder.
– Det blir inte lika mycket variation, som på servicesidan. Under en lång period, två veckor, kanske jag använder borrmaskinen åtta timmar om dagen för att sätta takjärn. Då har jag ont i handen på kvällen.
Hon jobbar ofta med Hiltiverktyg, men även märken som Milwaukee. Problemen är desamma.
– Verktygen är tillverkade för en manshand. De är inte anpassade efter min anatomi och under ett helt arbetsliv riskerar jag att få problem.
Har du försökt att hitta mindre verktyg?
– De små verktyg som jag har hittat har mycket mindre effekt. De passar för elektriker men inte för oss rörmokare.
Vad är ett bra verktyg för dig?
– En smidig maskin som ligger bra i hand, så jag kan utföra mitt arbete på ett säkert sätt. Om jag har ett ordentligt grepp, så minskar risken för att jag slinter.
Branschen har inte kommit så långt och ligger inte i framkant.
Emilie Axell är arbetsterapeut på Galaxen, byggbranschens rehabiliteringsverksamhet. Hon tycker att det är väldigt viktigt att greppet är bra på verktyget.
– Då slipper du trycka och använda kroppen mer än nödvändigt. Det kan ge stora problem om du jobbar på fel sätt.
Vilka problem?
– Eftersom du måste trycka mer, så kan det leda till kläm- och nervskador i händerna, exempelvis karpaltunnelsyndrom som är ett vanligt problem. Det innebär att man får förträngningar vid handflatan och domningar i fingrarna, men även smärta och mer fumlighet.
Emilie Axell föreläser ofta ute på byggarbetsplatser om ergonomi. Hon tycker att det finns en omedvetenhet inom byggbranschen om hur exempelvis händernas storlek påverkar arbetet.
– De förstår när vi pratar om det, men har inte lagt något fokus på det. Branschen har inte kommit så långt och ligger inte i framkant.
Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska arbetsgivaren bland annat förse arbetstagarna med verktyg och maskiner som passar olika användares handstorlekar.
Tycker du att det görs?
– Nej, de köper oftast in standardverktyg. De lägger inte ner så mycket tanke på att det ska passa alla.
Emilie Axell tycker att det är bra att frågan lyfts.
– Pratar man om det så hoppas jag att även verktygstillverkarna vill satsa på det.
Gustav Olsson är produktchef på Milwaukee och förklarar att en utmaning för företaget är att försöka tillgodose många kunders behov samtidigt.
– Generellt är det alltid en avvägning mellan ergonomi, prestanda och livslängd. En skruvdragare ska passa en bilmekaniker, en snickare och en vvs:are.
Men om det finns behov. Borde det inte finnas verktyg och maskiner för mindre händer?
– Vi har flera alternativ och vi tillverkar ju de maskiner som vi tror att vi kan sälja flest av. Vi försöker göra så gott vi kan och tillgodose de behov som finns på marknaden.
Har ni fått påtryckningar från branschen om det här?
– Det kommer påtryckningar från bägge hållen, både från dem som tycker att vi har för små och smala verktyg och kunder som tycker att vi har för tjocka och stora handtag.
Vi försöker göra så gott vi kan och tillgodose de behov som finns på marknaden.
Gustav Lundahl, produktutvecklingschef på Hilti, svarar Byggnadsarbetaren via mejl.
En kvinnlig rörmokare tycker att Hiltis skruvdragare och borrmaskin har för stora grepp för hennes hand, vilket gör att hon får ont. Kommentar?
”Ergonomi är ett viktigt område för Hilti när vi utvecklar våra produkter, både när det kommer till vikt, balans och grepp. Vi har ett stort utbud av skruvdragare och borrmaskiner i olika storlekar och försöker genom våra säljare rådgiva våra kunder att använda rätt maskin för rätt ändamål”.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.