Byggbolag vill fimpa ALLA egna snickare – ska ta in folk utifrån
Alla snickare och fem lärlingar har varslats om uppsägning. På torsdag ska uppsägningarna förhandlas mellan facket och företaget. Nu öppnar Hökerum Bygg:s vd för att istället ta in snickare utifrån.
Hökerum Bygg har varslat elva snickare och fem snickarlärlingar. Inte ovanligt med varsel i dessa tider, men företaget har valt att säga upp samtliga kollektivanställda.
En som tagit emot varselbesked är snickaren Oliver Schölling. Han har själv arbetat på företaget i tre och ett halvt år.
– Det här varslet kom väldigt överraskande.
Han ska själv sitta med vid förhandlingarna. Uppsägningstiden för de 16 snickarna varierar från en till sex månader
– Jag har inga höga förväntningar. Det kommer bli uppsägningar, det är inget som man kommer rubba på från företagets sida. Det tror i alla fall inte jag, säger Oliver Schölling.
Att Hökerums Bygg gör sig av med alla yrkesmän gör honom bekymrad.
– Jag är väldigt fundersam kring det och hur det ska funka i framtiden. Det är väldigt mycket lösa-på-plats-saker som vi i vårt bygglag har bra och snabba lösningar för. I stället ska de hyra in snickare eller sälja ut jobbet till någon underentreprenör. Det känns väldigt surt att de gör så.
Byggnadsarbetaren har sökt Johan Lind, vd på Hökerums Bygg.
Till Ulricehamns tidning säger han att varslet bland annat beror på högre räntor och att bostadsköparna blivit mer försiktiga.
På frågan om hur företaget ska hantera de byggen som rullar nu utan snickare, svarar han:
– När det gäller pågående projekt kan jag inte säga något innan vi förhandlat färdigt kring varslen. Framåt innebär det att i de delar av projekten som innefattar snickare får vi handla upp dessa externt.
Jack Rolka är ombudsman på Byggnads. Han ska sköta förhandlingarna med Hökerums Bygg. Han vill inte säga något om själva förhandlingarna innan han pratat mer med medlemmarna och företaget.
Däremot menar han att det är fullt möjligt för bolaget att säga upp personalen och sedan hyra in eller lägga ut jobbet på någon UE för att avsluta ett projekt.
– Det finns vissa bromsklossar i avtalet när det gäller bemanning men de är inte särskilt kraftfulla. Det är regler som går att kringgå om man vill. Sedan går det i den här typen av förhandlingar att komma överens om en förlängd uppsägningstid som de anställda kan tacka ja eller nej till.
Nu har vi sett en klar ökning av varsel igen
Varslet från Hökerums Bygg är ett av många som kommit de senaste veckorna i Byggnads region Väst. Senast nivån låg på samma som nu var under början av pandemin.
– Då drogs de flesta tillbaka eftersom det inte blev någon inbromsning i byggbranschen. Nu har vi sett en klar ökning av varsel igen och det gäller mindre företag med under 20 anställda. Det ser inte lika illa ut för de stora företagen.
Finns det någon trend mot att säga upp all personal och i stället hyra in?
– Vi får ju se hur Hökerums framtida strategi ser ut. Det får vi kanske veta på torsdag. En del företag går åt det hållet och kör med bemanning, men samtidigt ser vi en trend att företag vill anställa och ha yrkesarbetarnas kompetens i bolaget. Så utvecklingen pekar åt olika håll.
För Oliver Schölling och hans arbetskamrater är risken nu hög för att de blir arbetslösa. Allt avgörs i förhandlingen.
– Jag hoppas vi alla ska få nya jobb, men det är tufft i branschen just nu. En kollega har sökt flera jobb på mindre firmor men de är osäkra på om de vill anställa nu när det är oroliga tider.