Lönekravet för 2023 – så säger Byggnads
Nu har industrifacken gått ut med hur mycket löneökning de vill se under kommande avtalsrörelse. Kommer Byggnads att följa?
De fem LO-facken inom industrin presenterade under måndagen sina gemensamma lönekrav inför avtalsrörelsen 2023. Deras bud till arbetsgivaren är 4,4 procent och de yrkar på ett ettårigt avtal.
Kravet på 4,4 procent läggs under en tid då kostnaderna för fackens medlemmar rusat. Just nu ligger inflationen i landet på omkring 10 procent. Industrins lönekrav innebär alltså att plånboken kommer bli tunnare för alla och det redan innan arbetsgivarna kommit med sitt motbud.
De fem industrifacken menar att kravet är lagt på en nivå som tar hänsyn till inflationen. För höga lönepåslag skulle driva upp inflationen ytterligare och förlänga perioden med hög inflation, menar man. Ett försiktigare krav kommer enligt industrifacken att ge medlemmarna mer pengar i plånboken på längre sikt.
Ända sedan avtalsrörelsen 1998 har förhandlingarna inom industrin haft en lönenormerande roll för arbetsmarknaden. Med det menas att den nivån som industrin kommer fram till i sina förhandlingar gäller även inom andra branscher (”märket”). Till exempel byggbranschen.
Genom åren har det varit konflikter inom LO när det gäller märket, men förbunden har till slut – med några få undantag – hållit sig till nivån. Frågan är hur det blir denna gång. Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads och säger så här efter industrifackens besked:
– Det här är inte den nivå som vi tänkt oss men för oss är det viktigt att vi får till en samordning med tanke på det besvärliga ekonomiska läget vi har nu, säger Torbjörn Hagelin och fortsätter:
– Vi vill naturligtvis alltid ha en högre nivå, det vill alla. Vi i Byggnads har samtidigt andra stora utmaningar att arbeta med. Det handlar om arbetslivskriminalitet, arbetsmiljö och jämställdhetsfrågor.
Hur långt avtal vill ni i Byggnads ha?
– Det måste bli en kort avtalsperiod med tanke på läget, säger Torbjörn Hagelin.
Om Byggnads slutligen kommer att lägga sig på samma nivå som industrin är ännu inte helt klart. Historiskt har dock de andra LO-förbunden följt efter industrin. Byggnads förbundsstyrelse ska fatta beslut i frågan senast den 9 december.
Texten är uppdaterad.