Krisförslaget: 1 855 kronor till ALLA
I veckan la flera fack lagt fram ett förslag om ett krisavtal. Alla i landet ska få lika mycket i lönelyft. Men på LO:s avtalsråd har frågan inte diskuterats. Det säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Det är snart dags för avtalsrörelse på allvar. Att temperaturen börjar stiga visar sig genom en debattartikel i SvD. Där föreslår fackförbunden inom 6F, där Byggnads är ett av förbunden, ett ettårigt ”krisavtal” där samtliga på arbetsmarknaden ska få lika mycket i påslag i kronor. Det spelar ingen roll om du jobbar som ”vd på ett börsnoterat företag eller om du är lokalvårdare”.
Fackförbunden menar att en sådan lösning stödjer LO:s långsiktiga mål där löneklyftorna mellan arbetare och tjänstemän ska minska. De med lägst lön skulle ju vid en sådan här lösning få ett betydligt större procentuellt påslag.
I debattartikeln lyfts ett lönepåslag på 1 855 kronor i månaden till alla fram som ett exempel.
Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads. Han har under de senaste veckorna suttit i förhandlingar med de andra fackförbunden i LO:s avtalsråd för att förbereda den kommande avtalsrörelsen. Han säger att debattartikeln pekar ut en lönemodell som är för ett kronpåslag för samtliga arbetstagare.
– Det handlar om vilken lönemodell som kan bli aktuell. I avtalsrådet har vi inte diskuterat något krisavtal eller nivåer, men den här debattartikeln kan få påverkan på förhandlingarna framöver.
Så ni har alltså inte pratat om något krisavtal?
– Nej, det har vi inte.
I stället har diskussionerna i avtalsrådet hittills gått ut på om det ska bli någon samordning. Alltså om LO-förbunden ska gå ut tillsammans med gemensamma krav till arbetsgivarna.
Vi ska vara färdiga med det arbetet den 25 oktober
Torbjörn Hagelin vill inte säga exakt vad de diskuterar men berättar att det kan vara frågor som rör ”till exempel företagshälsovård, höjning av avtalspension och avtalsperiodens längd”.
– Vi ska vara färdiga med det arbetet den 25 oktober. Veckan därpå ska vi vara klara med hur stort lönepåslag vi ska yrka på.
Har ni pratat något om hur mycket ni ska kräva?
– Vi har inte diskuterat några siffror ännu, utan först och främst måste vi komma överens om en eventuell samordning. När det gäller nivån på lönehöjningarna är det väldigt löst än så länge.
Men de senaste tio årens lönehöjningar som legat under 2 procent måste väl ändå vara historia med tanke på att allt blivit mycket dyrare?
– Jag vill inte uttala mig om det för då låser jag fast mig vid en nivå. Men jag kan säga att vi i dag har en inflation på tio procent och i tidigare avtalsrörelser har vi utgått från en inflation på två procent. Osäkerheten är stor över hur ekonomin utvecklar sig, säger Torbjörn Hagelin.
Som vanligt är industrin först ut med att växla krav. Något som kommer ske före jul. För Byggnads del så ska avtalskraven lämnas över till arbetsgivarna under vecka sju nästa år.