Ställningsras i Örebro: "Det var direkt livsfarligt"
Några veckor före det stora ställningsraset i Göteborg, rasade en annan ställning på en arbetsplats i Örebro. Ställningen saknade förankringar i väggen och föll från fjärde våningen och ner. Även här hade No Problems Scaffolding byggt ställningen.
̶ Det var direkt livsfarligt, det verkar vara folk som inte vet vad de håller på med”, säger ett skyddsombud på arbetsplatsen, som vill vara anonym.
Raset inträffade i början av januari, bara veckor innan det stora ställningsraset nära Avenyn i Göteborg den 27 februari.
I Örebro inträffade raset vid arbete med bostäder. Ställningen var rest på loftgångar och balkonger fyra våningar upp, eftersom arbetarna skulle jobba med takstolar. Den var cirka två meter hög och saknade helt förankring i väggen. Problemet var att den också klätts in för att skydda mot nedfallande föremål.
Då det blåste blev belastningen så stor, att inklädningen blev som ett segel. Ställningen rasade och föll mot en innergård. Förödelsen blev stor. Ställningen slet med sig träreglar och all annan bråte ner.
Den ställning som föll i Örebro var 25-30 meter lång.
̶ Ställningsbyggarna började näta på fredagen, på måndagen när vi kom till jobbet låg hela skiten på backen, säger skyddsombudet.
Kenneth Svärd på Byggnads region Örebro-Värmland reagerar starkt över händelsen.
̶ Det var rena turen att ingen kom till skada, säger han.
Han har tidigare agerat mot företagets verksamhet. På en industri i Frövi avbröts arbetet och 52 arbetare som byggde ställning åt företaget skickades på utbildning, eftersom de saknade den utbildning som krävs. Men Byggnads frågasatte utbildningens längd och kvalité.
Anders Olausson är vd för No problems scaffolding, som består av delägarbolag. Han säger att bolaget i Örebro och Göteborg har gemensamt namn men är skilda åt.
Företaget förnekar ansvar vid raset i Göteborg, men tar på sig skulden i Örebro.
̶ Ställningen i Örebro var inte förankrad som den skulle och vi har utrett varför. Förklaringen är enkel men det var ett misstag man inte får göra. Den byggdes från början av ett arbetslag och var av karaktären att det inte behövdes infästningar.
Problemet var att i efterhand bestämde kunden att den skulle plastas in och laget som åkte dit och gjorde inplastningen tänkte inte på att man skulle göra infästningar.
Hade arbetarna rätt kompetens för arbetet?
̶ De var erfarna och hade rätt utbildning.