info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sexuella trakasserier av inhyrda: Så ska det stoppas

Nu uppmanas arbetsgivare och skyddsombud hos ut- och inhyrande byggföretag att ha en tydligare plan när kränkningar sker.

Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos

Som bemanningssanställd är man i en speciell situation. Dels har den egna arbetsgivaren ett ansvar för att ingen trakasseras men det gäller också företaget som tar emot bemanning.

– Risken är att det faller mellan stolarna. Att ingen tar något ansvar för att förebygga sexuella trakasserier. Den som är uthyrd kanske heller inte vet vart man ska vända sig och det kan vara svårt att säga ifrån om man jobbar tillfälligt på en arbetsplats, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

Han är med i en projektgrupp som jobbat med att ta fram material mot sexuella trakasserier i bemanning.  Ett webbverktyg, video och checklista finns på Prevents hemsida.

Det riktar sig till både bemanningsbranschen och byggföretagen, till både arbetsgivare och skyddsombud. Inte för att det finns belägg att inhyrda skulle vara mer drabbade än fast personal utan för att vara kunna vara mer förberedd och uppmärksam.

Arbetsgivaren har skyldighet att ha handlingsplaner för att förebygga sexuella trakasserier men också en skyldighet att snabbt gripa in då någon berättat att man blivit trakasserad.

Jonatan Sundelin är huvudskyddsombud och mb-ledamot för Byggnads på JM. Han tycker det är bra att situationen för bemanningsanställda uppmärksammas särskilt.
– Det är viktigt att de behandlas lika som alla andra på arbetsplatsen, säger han.

Jonatan Sundelin

De senaste åren har JM och dess fackliga organisationer tagit fram en plan och åtgärder för hur man ska agera vid kränkande särbehandling och sexuella trakasserier.

– Den som anmäler måste veta att något händer direkt. Det är viktigt att ha ett snabbt agerande, dels för de utsatta och dels för de utpekades skull, säger Jonatan Sundelin.

Han vill att sexuella trakasserier och annan kränkande särbehandling ska diskuteras mer i byggbranschen. För att folk ska våga prata om det, våga anmäla.
– Det känns som ett tabuämne och det är helt sjukt.

Under första halvåret i år hanterade man två fall med misstänkta sexuella trakasserier på företaget.

– Det har dock inte handlat om bemanningsanställda. Men vi från fackligt håll har varit jättetydliga med att våra handlingsplaner också gäller både inlånad och inhyrd personal.

Något av det viktigaste arbetet är att hindra att det alls blir trakasserier.

– Vi har själva med vår lagbasgrupp pratat om inhyrd personal, om hur vi ska få in dem i arbetslaget. De ska vara med oss, vara med i produktion. De ska inte vara i en bod längre bort.

Tommy Mattsson är ordförande för Byggbemanningsföretagen, samt vice vd på EAAB Extraarbetskraft i Uppland AB. Han har inte sett Prevents material men säger att han inte haft någon anställd som blivit sexuellt trakasserad under de tolv år han varit verksam.

– Men vi arbetar för att ha ett nära samarbete med företagen dit vi hyr ut, så att vår personal tas emot bra. Jag vill att min personal ska vara delaktiga, en i gänget,  säger han.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Fack och arbetsgivare mot sexuella trakasserier
  • I  projektet samarbetar flera organisationer att öka kunskaperna på företag med ut- och inhyrd personal. I projektet ingår Almega Kompetensföretagen, IF Metall, Byggnads, Handels och Transport.
  • Webbverktyget finns på Prevents hemsida.
  • Det består bland annat av en videofilm och en checklista som kan användas i arbetet mot sexuella trakasserier.
Margite Fransson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sexuella trakasserier av inhyrda: Så ska det stoppas

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig