info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Första 3D-huset byggt i Sverige: "Målet är inte att dra ner på hantverkare"

Tobias von Haslingen har skapat ett helt hus med 3D-skrivare, det första i Sverige. Nu bygger han en jätteskrivare som ska printa ut villor och radhus.

Tobias von Haslingen har byggt ett hus med hjälp av en 3D-skrivare. Nu vill han satsa på att bygga större hus och hoppas på finansiärer i byggbranschen. Foto: Privat

Huset är 24 kvadrat stort och randigt av strängarna med betong som betongmunstycket spritsat ut lager för lager. Dataprogrammet styr hela tiden hur munstycket ska röra sig. Stommen består av två väggar, 50 millimeter tjocka. Mellan väggarna finns utrymme för isolering, armering, el och VVS-installationer.
– Vi har testat olika sorters isolering. Polyuretan, lecakulor, frigolit. Man kan också blåsa in stenull. Vi har också testat olika blandningar av betong, i samarbete med Sveriges kunnigaste forskare på området, säger Tobias.

Foto: Huset är en prototyp, ett test. Yttervägg och innervägg byggs samtidigt, med utrymme för isolering och installationer emellan.

Det var när betongarbetaren och plattsättaren Michel Oldenburg arbetade med att lägga puts på Tobias nybyggda villa för ett antal år sedan, som idén kläcktes.
– Inom processindustrin har många arbetsuppgifter automatiserats och det borde gå att utveckla byggbranschen på samma sätt, tänkte jag då.

Det blev i princip startskottet till det 3D-projekt som sysselsatt Tobias i flera år. Prototyphuset på 24 kvadrat står i Tumba utanför Stockholm och just nu bygger Tobias och hans kompanjoner en ny skrivare som ska kunna skriva ut större hus.

– Den nya 3D-skrivaren kommer att bli 20 gånger 15 meter och 10 meter hög. Vi vill kunna skriva ut villor och radhus, men behöver få kontakt med företag som vill satsa på detta, säger han.

3D-skrivaren kommer att utvecklas så att ytan slipas av, ytterväggarna kommer att kunna målas direkt, tillägger Tobias. Förutom att byggtiden blir kortare, är fördelen med tekniken också att arbetsmiljön förbättras genom att arbetsmomenten blir lättare för kroppen.

Foto: Så här ser det ut i början…..

Betongarbetaren Michael Oldenburg, som putsade Tobias villa och väckte idén från början, kom att bli en kompis och har ställt upp som bollplank under hela processen – från när 3D-skrivaren trimmades in till när olika betongblandningar testades.

– Micke har varit ett stort stöd och funnits i bakgrunden hela tiden. Han har det praktiska kunnandet om husbyggen och betong.

Tobias von Haslingens företag, Concreteprint, är ännu så länge unika i Sverige och huset i Tumba är det första i sitt slag. I andra länder har utvecklingen kommit längre. Ett danskt företag med 65 anställda säljer betongskrivare till byggföretag som i sin tur tillverkar betongelement, vindkraftsfundament och småhus av betong runt om i världen.

I Dubai har byggkostnaderna kapats med 70 procent i projekt där 3D-skrivare används. I Sverige visar beräkningar på en 30-procentig reduktion på huspriset eftersom klimatet kräver mer hantverksarbete.

– Men målet är inte att dra ner på antalet hantverkare. Det behövs fortfarande yrkesarbetare för att bygga tak, montera fönster, dörrar, kök, undertak, plattsättning, VVS, el, gjuta betongplatta, anläggning. Målet för mig är att få i gång byggandet i Sverige. 8 av 10 kommuner har bostadsbrist. Fler skulle kunna bo i småhus om de vore billigare att bygga.

Foto: Hela huset spritsades ut på 28 timmar. Tobias kommer att utveckla tekniken så att väggarna blir helt släta, för att de ska gå att täcka med målarfärg direkt.

Vilka nya yrkeskategorier behövs inom bygg om 3D-skrivare börjar användas i branschen?
– Jag tänker mig att maskinförare kan passa för jobbet. Det behövs folk som kan sköta om maskinen, ge service, tvätta den och som har lite datakunskap. Dataspelande betongarbetare skulle också kunna bli bra på att använda 3D-skrivare på bygget.

Fakta
  • Yta: 24 kvadratmeter
  • Betongutskrift. 2,7 kilometer i 126 lager
  • Tid att printa ut huset: 28 timmar
  • Materialkostnad: 32 000 kronor
Nina Christensen
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Första 3D-huset byggt i Sverige: "Målet är inte att dra ner på hantverkare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig