”Många skäl för byggnadsarbetare att rösta vänster”
När socialdemokratin har kompromissat har vänstern hållit emot och försvarat bland annat turordningsreglerna. Vänstern ger byggnadsarbetaren en röst i politiken, skriver snickaren Dan Ljung och andra medlemmar i Byggvänstern.
Det här är en debatterande artikel. Innehållet är insändarens egna uppfattning – inte nödvändigtvis Byggnadsarbetarens.
Ibland när man lyssnar på centrala fackliga företrädare kan man få intrycket att endast Socialdemokraterna företräder löntagarna. Det stämmer inte riktigt med verkligheten. Med de senaste årens utveckling färskt i minnet går det på goda grunder hävda att det framför allt är Vänsterpartiet som stått upp för löntagarna. Det gäller i synnerhet oss byggnadsarbetare.
När socialdemokratin har kompromissat med nyliberaler och sålt ut delar av anställningstryggheten har vänstern hållit emot och försvarat bland annat turordningsreglerna. Detsamma gäller i frågan om att avskaffa karensavdraget. När regeringen återinförde avdraget i våras var det bara vänstern som röstade emot. Avdraget innebär en tydlig klassorättvisa, det visades inte minst under pandemin: Människor i arbetaryrken straffas ekonomiskt då man inte på samma sätt som många tjänstemän kan välja att jobba hemma.
En annan fråga där vänstern varit en tydlig röst för byggnadsarbetare är då man motsatt sig den höjda pensionsåldern. Det är en skandal att detta sker samtidigt som många byggnadsarbetare inte orkar jobba ens till 65, och ett beslut som borde rivas upp. En viktig fråga för oss byggnadsarbetare är den om vår arbetsmiljö, och om de många dödsolyckorna i vår bransch. Här har vänstern tagit flera initiativ för att tvinga fram en debatt, och bland annat krävt att de fackliga regionala skyddsombuden ska få ökad tillträdesrätt på arbetsplatser även där man saknar medlemmar.
Vänstern har också drivit på för att få stopp på den arbetslivskriminalitet som hotar att slå sönder byggbranschen. Man har tagit initiativ till en reglering av arbetskraftsinvandringen som sätter försvaret av kollektivavtalen och kampen mot människoexploatering i främsta rummet. Man har lyft flera förslag om regleringar som gör det svårare för oseriösa arbetsgivare att verka. Och man var först ut av alla partier med att föreslå myndighetssamordnande center mot arbetslivskriminalitet. Att sådana nu ska upprättas är bra, liksom att den socialdemokratiska regeringen börjar ta frågorna på större allvar.
Och det gäller så klart inte bara att ha rätt, ännu viktigare är det att få igenom sin politik. Under den senaste mandatperioden har vänstern också fått igenom flera viktiga saker, trots att övriga partier aktivt försökt att utestänga partiet från inflytande. Ska några saker nämnas så lyckades man tvinga fram höjda pensioner, förstärkningar i sjukförsäkringen, och man satte även stopp för planerna på att införa marknadshyra.
Vi som är fackligt engagerade i Byggnads och medlemmar i Vänsterpartiet ser dessutom att partiet menar allvar i det interna organisationsarbetet. Partiet tillför mycket resurser för att stärka fackligt förtroendevalda och det leder till att fler arbetare tar plats i partiet och i politiken. Det är något som fler partier borde ta efter om man vill göra sig förtjänt av löntagarnas röster.
Dan Ljung
snickare, Bygg Väst
Jonas Nilsson
glasarbetare, Bygg Väst
Morgan Svensson
Byggnads Skåne Regionfullmäktige
Medlemmar i Byggvänstern