Daniels drömuppdrag på 1700-talsgården: "Allt skulle vara unikt"
Daniel Grip fick sitt drömuppdrag: att bygga dörrar och fönster från grunden på en 1700-talsgård. Beställaren ville ha allt tidstypiskt, i bästa material och utan kompromisser – kosta vad det vill.
Vem beställaren är, eller exakt var ”sommarhuset” (en herrgård med flera hektar mark) ligger, håller Daniel hemligt. Så mycket är säkert, det är någon med såväl ekonomiska resurser som stort intresse för byggteknik. Uppdraget: ett tillbygge till den maffiga gården.
– Det här var unikt, en huvudbyggnad från 1700-talet med två stora tillbyggda flyglar i gammal stil, ridhus och en nybyggd timrad lada. Kunden var väldigt noga med detaljerna. Allt skulle se ut precis som om det var byggt för ett par hundra år sedan.
Daniel driver sedan 2009 Åvalla Snickeri utanför den lilla orten Kisa, fem mil söder om Linköping. Företaget har funnits sedan 40-talet och specialiserar sig på tillverkning och renovering av dörrar, fönster och finsnickerier.
– Vi byggde tolv dörrar och 15–20 fönster, alltihop från grund. Till det kom 400 meter takfotslister i gigantiska proportioner, 30 centimeter höga, 45 millimeter tjocka. Och så garderobsluckor och lite allt möjligt. Det är sällan man får en sån förfrågan!
Det fanns en del förlagor att utgå ifrån på plats: rester av gamla innerdörrar, fönster och en del foton. Inte så pass mycket att Daniel kunde se hur snickerierna faktiskt sett ut på 1700-talet, men tillräckligt för inspiration.
– Vi fick formge allt och rita upp i cad, för att visa kunden hur det skulle se ut. Vi brukar jobba så, men det här fallet var rätt extremt. Det var profiler, droppnäsor, ramspeglar… Allt skulle vara unikt och samtidigt i rätt stil.
När beställaren godkänt började tillverkningen.
– Vi har förmånen att köpa virke från ett sågverk här i trakten som jobbar traditionellt och väljer ut varje träd. Det är tätvuxen, fet kärnfuru från rotstock. Vi kapade upp längderna och lät dem ligga för att eventuella spänningar skulle släppa. Hyvlade, sågade upp, tappade ihop de massiva dörrbladen och limmade. Sedan fräste vi ut för gångjärn och övriga beslag. Skar till glaset, som kommer från Tyskland och är handblåst, med bubblor och liv. Kittade med linoljekitt och målade slutligen med linolja. Och ladans port fick sparkplåtar av koppar!
Totalt tog uppdraget närmare ett år. Hur många arbetstimmar vet inte Daniel på rak arm.
– Massor… Ett jättejobb. Det är så kul när en beställare är verkligt intresserad. Det blev så maffigt!