info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Spelade rysktalande arbetare – får Byggnads stipendium: "Idiotin måste bort!"

Under kongressen delade Byggnads ut sitt årliga kulturstipendium. 17 stipendiater fick medel till projekt inom kulturområden som litteratur, musik eller bildkonst. Byggnadsarbetaren har intervjuat Pelle Sunvisson från syndikalistiska fackföreningen SAC, som får stipendiet för sitt kommande bokprojekt.

Pelle Sunvisson. Foto: Anna Bredberg. Foto: Anna Bredberg

Byggnads kulturstipendium har delats ut varje år sedan 1966. I år inkom 554 ansökningar och av dessa valde juryn ut 17 stipendiater som fick 15 000 kronor vardera. Pelle Sunvisson, författare och facklig tolk i SAC-projekt för migrantarbetare, är en av dem. Juryns motivering lyder:

”Pelle skapade stor uppståndelse när han med en påhittad, rysktalande identitet tog jobb i den svenska svarta byggbranschen. Som lågavlönad byggarbetare, ofta lurad på en del av lönen, var han hänvisad till det som numera allmänt kallas ’skuggsamhället’. Det visade sig snart vara en värld som sträcker sig in i svenskarnas hem, upp på deras tak och in i deras myndigheter. Om detta berättade han i den uppmärksammade boken ’Svenska palmen’. Nu är det dags för fortsättningen. Den vill Byggnads gärna stödja.”

Inför Svenska palmen wallraffade du som papperslös byggnadsarbetare under sex månader. Vad är ditt nästa projekt?

– Av naturliga skäl är det sånt som man inte kan berätta om, men det är på gång. Den svarta delen av arbetsmarknaden är väldigt stor och växande, det handlar om många tusen människor som far illa. Det saknas i princip kontroll.

Pelle Sunvisson talar om sin bok.

Varför det? Myndigheterna känner ju till problemet?

– Alla arbetare i Sverige, till och med papperslösa, har rätt till lön, sjuklön, semesterersättning och en schysst arbetsmiljö. I praktiken finns det två sätt: antingen skaffar man sig en advokat eller så går man med i facket.

– När fackföreningarna inte företräder migrantarbetare och de själva har med sig från hemlandet att facket är korrupt, kommer exploatering som ett brev på posten. Så det är egentligen inte ett myndighetsproblem, utan handlar snarare om ett fackligt vakuum.

SAC har profilerat sig på fajten kring papperslösa byggnadsarbetare. Skulle ni vilja bli ”utkonkurrerade” av Byggnads?

– Man måste förstå hur otroligt små resurser SAC har: sex personer delar på två heltidstjänster. Det är hyfsat lätt att räkna ut hur mycket Byggnads skulle kunna göra utifrån sina förutsättningar. Om det skulle visa sig att SAC:s roll i att städa upp den svarta arbetsmarknaden var att driva på andra fackföreningar att göra sitt jobb så, fine, då var det så det skulle vara.

Som det ser ut nu har arbetsköparen all makt

Hur tycker du att ett sådant arbete skulle kunna gå till?

– När delar av arbetsmarknaden återgått till villkor som snarare hör hemma i början på 1900-talet så måste också facken gå tillbaka till det tidiga, klassiska fackföreningsarbetet: blockader, dela ut flygblad, kurser och annan kunskapsspridning om rättigheter.

– Man måste ändra styrkeförhållandena på arbetsmarknaden. Som det ser ut nu har arbetsköparen all makt. Om migrantarbetarna går till myndigheterna för att berätta om sin situation så straffas de. Den idiotin måste bort! Den tvingar migrantarbetare att gå med på allt sämre villkor och kommer aldrig leda till något annat än att svartarbetet kryper ännu längre in i de mörka hörnen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Spelade rysktalande arbetare – får Byggnads stipendium: "Idiotin måste bort!"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig