Byggnads storsatsning mot svältlönerna: "Alla blir specialister"
Byggnads tar upp kampen mot lönedumpning och kriminella bolag. Runt 40 personer drillas nu i att kräva uppgifter, läsa årsredovisningar och genomskåda och stoppa brottsliga upplägg.
Arbetslivskriminalitet och svältlöner. Ägarna till byggbranschens skumma företag är extremt påhittiga och snabbfotade. Det drabbar mängder av byggnadsarbetare och det varnas för att hela branschen är hotad.
Därför storsatsar nu Byggnads och utbildar ett 40-tal personer, de allra flesta ombudsmän, i hur man granskar företagen närmare.
– Målet är att få en mindre kriminell byggbransch och mindre fusk på byggena, säger Johan Dahlberg, ombudsman i Byggnads Skåne, som jobbat länge med dessa frågor.
Han är projektanställd i 18 månader för att hålla i utbildningen.
– Naturligtvis behöver lagarna skärpas, och myndigheterna samarbeta mer men Byggnads är den organisation som har det samlade greppet och som har rätt att samla in fakta som löner och annat för att granska förhållandena på byggföretagen, säger han.
Utbildningen hålls i flera steg. Teori varvas med praktik som hela tiden utgår från verkliga fall.
Detta är en megasatsning Byggnads gör och det kommer att leda till en kursändring
I ett första steg har Johan Dahlberg haft lektioner i grundläggande granskningsarbete utifrån avtal och den inrapportering som ska göras av löneunderlag.
Del två av kursen har letts av Anna-Lena Norberg och Daria Bogdanska från Företagsgranskning. Anna-Lena har själv jobbat i mer än tolv år med just dessa frågor och har granskat över 700 företag. Hon är mycket entusiastisk.
– De som går här kommer att bli specialister. Detta är en megasatsning Byggnads gör och det kommer att leda till en kursändring i branschen, säger hon.
För att lyckas handlar det om att ha kunskap på många områden. Lära sig känna igen skumma upplägg, granska årsredovisningar, kunna skattelagstiftning, EU-lagstiftning, regler för svenska och utländska bolag, med mera. Men man måste också kunna hantera allt material som kommer in.
– Genom vårt arbete vet vi hur man ska jobba systematiskt och tidsbesparande. Den metod vi använt överförs till en Byggnadsvariant, säger Anna-Lena Norberg.
En av eleverna är Christer Härjelin, ombudsman från Byggnads Västerbotten.
– Vi får en hel verktygslåda. Man lär sig vilka uppgifter man ska leta efter och de mallar som tagits fram sparar mycket tid, säger han.
Han får medhåll av Ida Bornlykke som är ombudsman i region Skåne.
– Jag har fått många tips och trix om hur man kan jobba. Här kan man också få hjälp och stöttning så att man inte är så ensam i sin granskning. Man får kontakter med andra regioner. Samma företag finns ju ofta på flera håll i landet.
Projektet fortsätter med ytterligare fördjupning i höst.