Vill hindra nya dödsfall i asbestcancer
Också personer som började jobba efter att asbest förbjöds, insjuknar i lungsäckscancern mesoteliom. Nu vädjar forskare om hjälp att hitta de som blivit sjuka för att förstå hur de utsatts för asbesten.
Över 100 personer insjuknar varje år i lungsäckscancern mesoteliom, en sjukdom som är känd för att orsakas av asbest. Men det borde inte hända eftersom asbest är förbjudet sedan många år och arbete med asbest, exempelvis rivning, är strikt reglerat. Sedan ett år pågår en studie för att undersöka hur det kan ske. Men det har gått trögt att hitta personer som kan delta.
– Vi vill hitta personer som insjuknat för att få en förklaring till hur de arbetat, var och när de utsatts för asbesten. Får vi mer kunskap om exponeringen kan vi också hindra fler från att skadas, säger Ann-Beth Antonsson, på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är projektledare.
Forskarna har på olika sätt försökt nå personer som fått mesoteliom, bland annat via Afa Försäkring och genom lungkliniker. Men det finns många lungkliniker i landet och patienterna är spridda på olika sjukhus.
-Hittills har vi bara intervjuat ett par personer och det är långtifrån tillräckligt, säger Ann Beth Antonsson.
Forskarna vill hitta 25-40 personer som fått lungsäckscancer och som de kan intervjua.
– Vi vill komma i kontakt med människor som börjar arbeta efter asbestförbudet. Personer som är under 65 år. Dessa personer borde inte ha utsatts för asbestfibrer, säger Ann-Beth Antonsson.
Det första svenska asbestförbudet kom i mitten 1976 och asbest totalförbjöds 1982
Det kan ta 30-50 år innan man blir sjuk efter att ha utsatts för asbest. Tidigare var den genomsnittliga överlevnadstiden efter diagnos mindre än ett år, nu har den ökat tack vare bättre behandling.
2011-2015 insjuknade 609 personer, däribland byggnadsarbetare, i mesoteliom. Under samma period dog nära 700 personer av sjukdomen.