Behörighet till högskolan återinförs på yrkesprogrammen
De elever som börjar gymnasieskolans yrkesprogram 2023 får återigen behörighet till högre studier. Det beslutade riksdagen i onsdags.
2011 valde alliansregeringen att göra om yrkesprogrammen. Tanken var att förenkla utbildningarna för att locka till sig fler sökande. Den som ville plugga vidare efter gymnasiet blev tvungen att läsa till vissa kurser för att få högskolekompetens.
Men effekten blev den motsatta.
De senaste tio åren har andelen elever som valt att gå ett yrkesprogram minskat med en tredjedel. Samtidigt har branscherna skrikit efter utbildad arbetskraft. Nu ändrar riksdagen skollagen så att även yrkesprogrammen ger högskolebehörighet.
– Ett klokt beslut som vi drivit på i många år. Byggnadsarbetare behöver ju också kunna matte eller läsa instruktioner på engelska. Och man ska inte känna sig låst till ett yrke. Man ska inte fatta ett beslut när man är 16 om vad man kommer jobba med resten av livet. Utbildningar ska öppna dörrar, inte stänga dem, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Han tror att byggyrkena kommer att bli allt mer kvalificerade.
– Absolut, det är framtidsyrken. Vi kommer att få ställa om och tekniken utvecklas, det är alltifrån solceller till nya transportlösningar till storskaliga konstruktioner i trä. Det krävs att man har kunskap och kompetensutveckling.
Riksdagen röstade genom förslaget med stor majoritet, endast (SD) och (L) röstade emot. Ändringarna i skollagen börjar tillämpas på utbildningar som startar höstterminen 2023.