info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggskojaren Robert Hellgrens nya taktik – blåser småföretagare

Robert Hellgren är tillbaka. Eller rättare sagt: han har aldrig försvunnit. Men på senare år tyder mycket på att han bytt taktik. Offren är privatpersoner och småföretagare. "Det mest tragiska är att han kan få fortsätta", säger en av de drabbade.

Paret Mohammed Al-Nuaimi och Nagham Al-Zubaidi, rörmokaren Jan-­Olav Grotli och byggföretagaren Sylwester Skowronski uppger sig ha blivit blåsta av Robert Hellgren. Foto: Anders G Warne/Pressbild

Det är en kylig, men solig januaridag och snön, som fallit under natten, bildar ett mjukt vitt täcke över det uppländska landskapet. Fler och fler röda stugor dyker upp längs vägen, som blir allt smalare ju längre bort från staden vi kommer.

– Vi var jätteglada för åtta månader sedan. Vi skulle flytta in i ett nytt hus på landet, säger Mohammed Al-Nuaimi när han parkerar den blå Volvon på tomten.

Nagham Al-Zubaidi och Mohammed Al-Nuaimi hade planerat att flytta in i sitt nybyggda hus förra sommaren. Foto: Anders G Warne

Familjen Al-Zubaidi Al-Nuaimi, med sina fem barn, hade planerat att flytta in i huset i Roslagsbro norr om Norrtälje, i juni 2021. Men huset som står framför oss är halvfärdigt. Utvändigt saknas det tegeltak och ytterdörrar. Inuti är det bara ett skal. Nagham Al-Zubaidi visar runt i tomma rum, där det mesta, som kök, badrum, golv och värmesystem, saknas. En stege leder upp till ovanvåningen.

– Vi har betalt för trappan, för allt. Vi blev lurade och har förlorat jättemycket pengar, säger Nagham Al-Zubaidi med gråten i halsen.

Trappan saknas fortfarande. Foto: Anders G Warne

Familjen har betalt 3,8 miljoner kronor för ett hus som långt ifrån är färdigbyggt. Deras ekonomi är nu urusel. Men de är långt ifrån de enda som säger sig blivit blåsta.

– Jag har anmält det till Kronofogden, men tror inte att jag får några pengar. Jag hade aldrig tagit jobbet om jag hade haft tillräckligt med uppdrag, säger rörmokaren Jan-Olav Grotli, som äger företaget Grotli rör & fastighetsservice.

Jan-Olav Grotli.

Strax före midsommar förra året hade han väldigt dåligt med jobb. Han hittade en annons på nätet om att företaget Hantverkshjälpenonline Sverige AB kunde bistå byggföretag med att hitta nya kunder genom att förbättra deras webbsidor.

– Det lät intressant och jag betalade 3 900 kronor för en månad. Jag gick på ett möte, där de pratade en massa om hur man skulle få nya kunder.

Några dagar efter mötet ringde samma företag som undrade om han kunde göra ett byggjobb för ett annat företag – JMP Byggnord AB. Uppdraget gällde ett arbete på en tomt i Norrtälje.

Jan-Olav Grotli tackade ja och kopplade in vatten, satte in en duschkabin och varmvattenberedare. Han skickade fakturan för material, arbete och transporter till JMP Byggnord AB, men trots påminnelser och påtryckningar fick han aldrig betalt.

– Han är skyldig mig 62 000 kronor. Det är mycket pengar, eftersom det inte var så mycket jobb i somras, säger Jan-Olav -Grotli som heller aldrig fick någon hjälp med hemsidan.

Rörmokaren Jan-­Olav Grotli har inte fått betalt för sitt arbete på tomten. Foto: Anders G Warne

”Han” heter Robert Hellgren, vd för såväl Hantverkshjälpenonline Sverige AB som JMP Bygg och förvaltning Sverige AB (numera JMP Byggnord AB), företaget som familjen Al-Zubaidi Al-Nuaimi anlitade för att bygga huset i Norrtälje.

För Byggnadsarbetarens läsare är Robert Hellgren ingen ny bekantskap. Tidningen har vid flera tillfällen, första gången 2011, berättat om byggskojarens konkurser, miljonskulder och rättstvister. Flera år senare fortsätter det på samma sätt, inte bara i Norrtälje utan också i flera andra byggprojekt som vi fått kännedom om.

Men det finns vissa skillnader. I tidigare granskningar blåstes byggnadsarbetare och stora byggleverantörer. Beställarna var oftast kommuner och kommunala bostadsföretag.

Denna gång har Byggnadsarbetaren kommit i kontakt med många privatpersoner och små byggföretag som blivit utsatta.

– Det kan vara ett tecken på att offentliga aktörer blivit bättre på att kontrollera sina leverantörer, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

LÄS MER: Robert Hellgren svarar på anklagelserna: ”Er trovärdighet är noll”

”Han gjorde ett bra första intryck”

Uppdraget beställt av Robert Hellgren innebar en förlust på nära 700 000 kronor, enligt byggbolaget SHF Bygg Solution. ”Det blev ett stort hål i ekonomin”, säger delägaren Sylwester Skowronski.

Sylwester Skowronski har lämnat in en stämning till tingsrätten men tror att chansen att få pengarna tillbaka är liten. Foto: Anders G Warne

I januari 2020 diskuterade Sylwester Skowronski ett kommande jobb på ett kontor i Solna. Det var då som han träffade Robert Hellgren för första gången.

– Det var ett jättetrevligt möte och han gjorde ett bra första intryck, säger Sylwester.

SHF Bygg Solution AB, där Sylwester är delägare, fick uppdraget att utföra renovering och tillbyggnad i en lägenhet som var brandskadad. Betalningen skulle ske i etapper, efter utfört jobb.

Första delen gick bra och Sylwester fick betalt. Men under våren 2020 började problemen. Robert Hellgren skyllde på att han inte fått pengar från beställaren. Men Sylwester, som började bli misstänksam, pratade med beställaren som hävdade att alla betalningarna var gjorda, via försäkrings­bolaget.

I juni 2020 stoppade försäkringsbolaget betalningarna till Hellgrens bolag JMP Bygg & Förvaltning Sverige AB och arbetet avbröts i lägenheten.

– De kastades ut från byggarbetsplatsen och jag förstod att han hade blåst mig, säger Sylwester.

SHF Bygg Solution AB har fått hjälp av en juristfirma och lämnat in en stämning till tingsrätten. Fordran är på 680 119 kronor.

– Jag tror inte att jag kommer att få några pengar, men tycker att rättvisan ska segra. Någon gång kanske det blir stopp på bedrägerierna, säger Sylwester Skowronski.

Henkes Grund & Mark AB, som ägs av Henrik Danielsson, är ytterligare ett företag som drabbats.

Under våren 2021 fick företaget en förfrågan av JMP Bygg & Förvaltning Sverige AB om att göra ett markarbete för grundmontage på en tomt, även den i Norrtälje. Han beskriver den första kontakten med företaget som trevlig och professionell.

– Allt såg bra ut. Kontraktet var snyggt och prydligt, säger Henrik Danielsson och visar upp avtalet i mobilen.

Jag blev grundlurad. Han är ett fullblodsproffs och vet precis hur han ska göra. Han har satt det i system.

Han arbetade ungefär 1,5 vecka och fakturerade sedan för jobbet. Men det kom inga pengar, trots påminnelser.

– Han skyllde på att husleverantören hade flyttat leveransen en vecka.

Efter ytterligare påtryckningar fick han till slut 50 000 kronor, men JMP Byggnord AB är fortfarande skyldig honom 130 000.

– Jag blev grundlurad. Han är ett fullblodsproffs och vet precis hur han ska göra. Han har satt det i system, säger Henrik.

Efteråt gjorde han en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden, men Robert Hellgren bestred fakturan. Henrik Danielsson kontaktade en jurist som avrådde honom från att driva processen vidare till tingsrätten, eftersom det skulle bli för kostsamt.

– Juristen sa att jag skulle vinna hur lätt som helst, men att det inte var någon idé. Det finns inga pengar i hans bolag.

Oanvänt byggmaterial under snötäcket och ett tomt husskal – så ser det ut vid bygget i Norrtälje i dag. Foto: Anders G Warne
De har inte fått betalt

Dessa byggföretag kräver JMP Byggnord på pengar i Norrtälje:

  • Henkes Grund & Mark AB, gjorde markjobb, inför grundmontage. Fordran: 130 000 kr.
  • The Brown Company/Avlopps­poolen levererade material för avloppsanläggningen, slamavskiljare och infiltrationsbädd. Fordran: 53 000 kr.
  • Freja hus AB, levererade husmodulen. Stomresning och montering av huset. Fordran: 53 300 kr.
  • Grotli rör & fastighetsservice kopplade in vatten till boden, satte in duschkabin och varmvattenberedare. Fordran: 62 000 kr.
  • Gräventreprenören Lece AB levererade material och utförde infiltrering för dagvatten, vatten & avlopp och installation av stuprör under november. Totalt: 70 000 kr.

 = 368 300 kr

Krav från byggföretag i andra projekt:

  • SHF Bygg Solution AB utförde renoverings-, om- och tillbyggnadsarbeten i en lägenhet i Solna våren 2020. Fordran är på 680 119 kr.
  • Nica Rivning & Sanering AB rev ett tegeltorn på Drottningholm sommaren 2021. Fordran gäller arbetskostnader på 115 800 kr.

I samtliga fall är det JMP Byggnord AB som är betställare. Robert Hellgren är vd i företaget.

Robert Hellgren sitter i styrelsen i flera bolag. Enligt uppgifter från Kronofogden uppgår skulderna i tre av Robert Hellgrens bolag – JMP Byggnord AB, OLM Gruppen AB och OLM Holding AB – till cirka 262 400 kronor.

Hur stora skulderna är i verkligheten är emellertid oklart, eftersom Robert Hellgren bestrider fakturorna och många väljer att inte gå vidare i den rättsliga processen.

– Om företagen överklagar så köper man sig mycket tid och skjuter på utmätningarna från Kronofogden, säger Simon Sjösten, på kreditupplysningsföretaget UC.

LÄS MER: Robert Hellgren svarar på anklagelserna: ”Er trovärdighet är noll”

UC bedömer företagen enligt riskprognoser, exempelvis ett företags tidigare konkurser, skuldsaldo hos Kronofogden och analys av bokslut. I flera av Robert Hellgrens bolag blinkar varningslamporna rött. I byggföretaget JMP Byggnord AB är riskprognosen nästan 100 procent. F-skattsedeln drogs in i början av september 2021.

– Det är väldigt högt. Det är en tidsfråga innan det begärs utmätning och företaget går i konkurs, säger Simon Sjösten, kund-ansvarig på UC.

Även i de andra bolagen ser det dystert ut. I OLM Holding AB, där Hellgren är huvudman, har Kronofogden också gjort två utmätningsförsök, men tillgångar saknades.

Robert Hellgren har också många konkurser bakom sig och dömdes så sent som 2020 för bokföringsbrott på grund av att han av oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten i det i dag kursade företaget Sveabyggen AB.

Status i några av Robert Hellgrens företag
  • JMP Byggnord AB (tidigare JMP Bygg & Förvaltning Sverige AB): Robert Hellgren är vd. Företaget saknar F-skattsedel och bedöms ha en mycket hög riskprognos.
  • Hantverkshjälpenonline Sverige AB (tidigare Olm Ekonomi & Förvaltning AB): Robert Hellgren är vd. Flera ansökningar om betalningsförelägganden har kommit in de sex senaste månaderna.
  • OLM Holding AB (tidigare Bergqvist Lagerbolag Nr492 AB): Robert Hellberg är ledamot i styrelsen, även huvudman. Utmätningsförsök av Kronofogden vid två tillfällen, tillgångar saknades.
  • OLM Gruppen AB (tidigare AB Grundstenen 141 318): Robert Hellgren är ordförande i styrelsen, även huvudman i företaget. Utmätningsförsök av Kronofogden vid två tillfällen, tillgångar saknades.

Skulder, konkurser, misskötta företag, kunder och underentreprenörer som känner sig bedragna. Många av de intervjuade undrar hur Robert Hellgren kan få hålla på som han gör, år in och år ut.

– Det mest tragiska är att han kan få fortsätta och att han inte får näringsförbud, säger Jonny Bruhn, vd på The Brown Company/Avloppspoolen.

Företaget levererade material för avloppsanläggningen till familjen Al-Zubaidi Al-Nuaimis tomt i Norrtälje under våren förra året. Pengarna, 53 000 kronor, har företaget aldrig sett röken av.

– Det är tråkigt och ovant. Det är vår första kundförlust sedan 2007. Efteråt har vi ändrat rutinerna och numera tar vi kreditupplysningar på kunderna, säger Jonny Bruhn.

Vi kommer inte att få några pengar, men jag vill att vi blir de sista som han bedrar. Han måste få sitt straff.

Träbalkar, isoleringsbalar och säckar med överblivet byggmaterial ligger utspridda framför huset. Betongplattan till det planerade garaget är övertäckt av snö. Familjen Al-Zubaidi Al-Nuaimi är förbannade, förtvivlade och känner sig maktlösa. De har lämnat in en polis-anmälan, men hittills har inget hänt.

– Robert Hellgren har bedragit oss på flera miljoner. Han har lurat oss och flera andra kunder, säger Nagham Al-Zubaidi.

Familjen ska också få hjälp av en jurist med att driva ärendet vidare.

– Vi kommer inte att få några pengar, men jag vill att vi blir de sista som han bedrar. Han måste få sitt straff, säger Mohammed Al-Nuaimi.


LÄS MER: Experten: ”Därför kan ha fortsätta”


”Er trovärdighet är noll”

Byggnadsarbetaren har bett Robert Hellgren om en intervju för att han ska få en chans att lyssna på och svara på den kritik och ilska som riktas mot honom. Han har inte velat svara på våra frågor utan sänder oss i stället två längre meddelanden.

Robert Hellgren svarar på anklagelserna via sms. Foto: Robert Hellgren/Pressbild
  • Om att uttala sig kring vissa projekt skriver han:

”Vi kan inte uttala oss om enskilda kunder/projekt och de avtal som finns på grund av sekretess- och GDPR-skäl som råder, speciellt inte om det råder tvister om ingångna avtal. Då måste processer få ha sin lagliga gång i domstol utan medias påverkan, vilket ni måste respektera, även om folk googlar och gråter ut hos er.”

”Vi är mitt uppe i ett antal processer och bokslutsärenden där vi inte kan kommentera enskilda ärenden som är i slutfasen av förhandlingar och avslutas snart.”

  • Vidare är han mycket kritisk mot de granskningar som Byggnadsarbetaren gjort av hans verksamheter under åren. Han anser att tidningen bedriver en häxjakt mot honom och skriver bland annat:

”Er trovärdighet hos mig är lika med noll, sen jag upplevt hur falska ni är på Byggnadsarbetaren.”

”Det går inte att utpressa oss genom att man kontaktar/hänger ut oss hos Byggnadsarbetaren längre för att förmå oss till underkastelse, eller försöker skapa något allmänt drev. Vi följer alla regler och ingångna avtal.”

  • Slutligen vill han understryka att hans företag har alla papper i ordning:

”Avslutningsvis kan jag nämna att vi har MYCKET väl dokumenterade kontrakt/beställningar/rutiner/handlingar/avtal och sakliga underlag i hela vår verksamhet, så vi känner oss väl trygga i det”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggskojaren Robert Hellgrens nya taktik – blåser småföretagare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig