info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stormkaos på flera byggen – här blåste hela taket av

Nedblåsta ställningar, byggkranar – och flygande material. Stormen Malik skapade oreda och fara på byggen runt om i landet.

"Jag var rätt chockad men kände samtidigt att vi hade tur. Ett av takprojekten som vi har ligger två hus bort", säger Hans Bech-Larsen, vd på Tågaborgs plåtslageri. Foto: Hans Bech-Larsen

Stormen Malik drog fram över Sverige i helgen. Hans Bech-Larsen, vd på Tågaborgs plåtslageri, åkte till Landskrona för att kontrollera att inget blåst sönder på företagets två projekt i staden. När han och sambon passerade det kommunala bygget Koppargården såg de att något inte stämde.

– Sambon hojtade till, sa att ”här ligger ju ett helt tak”, säger Hans Bech-Larsen.

Det visade sig vara NCC:s bygge och enligt lokala media bor det ingen i huset för tillfället. Hans Bech-Larsen förklarar att hela taket ryckts bort i vinden, från takstolarna, i ett stycke.

– Rännor och allt satt kvar. Jag var rätt chockad men kände samtidigt att vi hade tur. Ett av takprojekten som vi har ligger två hus bort.

Tågaborgs plåtslageri hade säkrat ordentligt för vinden och inget hade blåst bort på företagets projekt.

– Nu håller vi tummarna för att det inte blir fler stormar, säger han.

Stormen Malik skapade även problem på andra byggen i Sverige. Här är några exempel:

Västra hamnen, Malmö. Foto: Privat
  • Byggnadsställningen vid Södertälje sjukhus höll inte för stormen. På söndagsmorgonen flög stora delar av taket på ställningen ner till ett annat tak.

– Det kan också bara vara så att vindarna har varit för starka helt enkelt. Det måste ha varit några fruktansvärda krafter för att det här ska kunna hända, säger Krister Persson, projektchef på Sydställningar, till Länstidningen.

Ställningsbygget vid Södertälje sjukhus. Pontus Stenberg/TT
  • En lyftkran blåste in i Citygate-bygget i Gårda i Göteborg. Armen på kranen tryckte in delar av fasaden på huset, som blir Nordens högsta kontorshus.

– Kranarmen är nu på 35:e våningen. Några glasrutor ramlade ner på ett annat glastak vi har, säger Per Hansson, på Skanska fastigheter, till Sveriges radio.

  • På bygget av Måsnästet i Mönsterås hamn utanför Kalmar började byggmaterial flyga runt i luften. Där välte även stängsel och paket av byggfrigolit guppade runt i vattnet, rapporterar Barometern.
  • Ett plank vid bygget ”Valand” i Kungsbacka blåste ner under stormen, natten till söndagen. Det rapporterar Norra Halland.
  • Elledningar till ett bygge i Malmö blåste ner, berättar Svenska Dagbladet.
  • Byggmaterial flög iväg från bygget vid Hållbar plats i Färjestaden på Öland när staketet gav vika, skriver Barometern.
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stormkaos på flera byggen – här blåste hela taket av

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig