Vinter på bygget – håll koll på det här!
Vintern innebär ännu fler risker än vanligt på bygget. Här får du bättre koll vad du ska göra när kylan sveper in på bygget. Och vilka rättigheter du faktiskt har.
Snökaos i södra Sverige och mycket kallt i norr. I helgen var det 30 minusgrader i Gällivare, under onsdagen låg temperaturen på 17 minus.
Någon som är van vid kyla är Ulf Normark, regionalt skyddsombud i Byggnads Norrbotten. Han tycker att det finns en del att tänka på när vintern kommer till bygget.
Oj, kommer det snö i år.
– Det är oftast dålig vinterplanering på byggarbetsplatserna, även här i Norrbotten. ”Oj, kommer det snö i år”. Man måste veta vilken årstid det är, att det kan komma snö och planera för det, säger han.
En sådan planeringsmiss är att man inte skyddar maskinerna. När Ulf Normark besöker arbetsplatserna i Gällivare ser han en hel del maskiner som står utan tak, vilket kan leda till olyckor.
– Om det exempelvis kommer in sågspån i en kap- och klyvsåg, och det fryser, så fungerar inte skyddet. Titta över maskinparken, råder Ulf Normark.
Han varnar också för andra saker som kan ställa till det när det blir kallt. Det kan exempelvis vara plast, styrolit (cellplast) som ligger och skräpar på arbetsplatsen.
– När frosten kommer blir det förödande. Det är lätt att ramla och bryta både armar och ben.
Ulf Normarks tips är att ta bort snön direkt när den kommer med spade och sopkvast. Risken är annars att man trampar fast snön och det blir en isbeläggning.
– Det är risk att man halkar och olyckan händer blixtsnabbt.
Det är också viktigt att hålla tillfartslederna rena från snön på bygget, exempelvis från boden till arbetsplatsen och på ställningarna.
– Det behöver inte vara höga höjder. Det räcker att man faller från två meter, säger Ulf Normark.
Se också i faktarutan här nedan vilka rättigheter du har när kylan kommer.