info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Lönegapet mellan byggyrkena - en svårlöst gåta

Är du glasarbetare får du vara glad för 185 spänn. En golvläggare fäller helst inte ut knivbladet för mindre än 215 kronor. Varför?

Inget verkar rubba lönegapet mellan byggyrkena. Foto: Mostphotos

Inom bygg är lönegapet både stort och stabilt. Att något yrke i det nedre löneskiktet plötsligt skulle göra en resa mot bygglönetoppen kommer inte att hända. Samtidigt är det något som skapat lönegapen. Frågan är vad?

Yrket brukar anges som den enskilda faktor som bäst förklarar löneskillnaden. Alla vet att en läkare tjänar mer än en lokalvårdare. Utbildning, produktivitet, stigande lön med ålder, kön och omvärlden är andra saker som påverkar.

Bara en sak av de här förklarar skillnaderna på bygget och det är själva yrkestiteln. Är du glasarbetare får du vara glad för 185 spänn. En golvläggare fäller helst inte ut knivbladet för mindre än 215 kronor.

De övriga punkterna har ingen relevans. De flesta på bygget har liknande utbildning och lika lång tid fram till yrkesbeviset. Sannolikt har alla yrken en likartad åldersstruktur och är lika produktiva. Samtidigt påverkas alla lika mycket av konjunkturen. Ett uppsving i byggandet gynnar alla, såväl dem som bygger grunden som dem som fixar finliret. Och när det gäller kön får det knappast något genomslag. Kvinnorna är för få.

Trots detta finns lönestämpeln där. Snickare 202 kronor rätt i pannan. Smack!

Lönegapen har växt fram under lång tid men det är svårt att hitta någon tydlig förklaring. Efterfrågan på ett yrke kan påverka men det är sannolikt något som jämnar ut sig över tiden. Vissa yrken har ett större inslag av ackord som möjligen driver upp lönen. Samtidigt har de bäst betalda på bygget en relativt liten andel ackordsarbetare.

Några av de yrkesgrupper som tjänar minst är ofta anställda på små företag. Men samma sak gäller för dem som tjänar mest. Vissa yrken kräver certifikat och licenser vilket gör att tröskeln in i yrket blir högre. Det går inte att ”plocka in vem som helst”. Men samtidigt, i hur många byggyrken är det möjligt i dag?

Tidlön över 200 kronor – det nya normala!

Varför tjänar en rörmokare mer än en glasarbetare?

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig