info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sätter in kemikalier efter läckage – hur farligt är det för byggjobbarna?

Försök görs nu med att täta med kemiska produkter vid byggandet av Förbifart Stockholm. Orsaken är att berget läcker mer vatten än väntat på vissa delar.

Nu görs flera test med farliga kemikalier i samband med bygget av Förbifart Stockholm. Foto: Mikael Ullén, (tunneln)

Trafikverkets entreprenörer gör nu tester med kemisk tätning på en del av Förbifart Stockholm. Ett test med polyuretan har hittills gjorts på en cirka 40 meter lång sträcka vid Grimsta, Vällingby. Testet ska utvärderas och om några veckor startar ett nytt prov, denna gång med akrylatgel.

  • Tätningsmedlet med polyuretan innehåller isocyanater.
  • Isocyanater kan ge allergi, astma och andningsbesvär, samt är misstänkt cancerogent.
  • Akrylatgel innehåller bland annat allergiframkallande ämnen, med risk för hud- och inandningsallergi.

Huvudentreprenör är schweiziska Implenia och det praktiska arbetet utförs av företaget Besab. 2-3 yrkesarbetare jobbar med keminjekteringen, totalt är  4-6 personer med i projektet.

Johan Brantmark är projektchef för Förbifart Stockholm.

Varför testar ni att täta med kemiska produkter?
– Vi gör vårt arbete i enlighet med en miljödom. Den ger oss rätt att släppa in och avleda en viss mängd grundvatten. När vi nu genomför projektet ser vi att det läcker in mer vatten än vi tänkt oss från början. För att åtgärda det jobbar vi med två saker: Det ena är att täta så långt det går, det andra är att vi återför vatten i grundvattnet genom skyddsinfiltration.

Han berättar att testet med kemiska produkter görs i samråd med länsstyrelse och miljöförvaltning.
– Vi ska se om vi kan få en bättre tätning med polyuretan eller akrylatgel på områden där det behövs. Vårt förstahandsval i projektet är annars alltid att använda cement vid injektering, säger Johan Brantmark.

Johan Brantmark är projektchef för Förbifart Stockholm. Foto: Pressbild

Totalt ska testerna göras på en 80 meter lång sträcka.

Men på hur stora delar är det tänkt att ni sedan ska använda kemiska produkter?

– Försöken ska först utvärderas, därefter ska vi ta ställning till hur vi ska göra. Detta test har vi kommit halvvägs i.

Hur går jobbet till?
–Vi har en maskin där vi häller komponenterna i två olika kärl och de blandas till rätt proportioner i ett slutet system. Sedan går de in i en manschett och in i berget. Yrkesarbetarna behöver inte hantera den sammanblandade massan, allt sker i slangar och rörsystem på väg in i berget.

Så vad gör byggnadsarbetarna?
– Den manuella hanteringen består av att man häller komponenterna från dunkar till mixern.

Hur skyddas arbetarna vid arbetet ?
– Arbetet genomförs med utgångspunkt i föreskriften för härdplast. Entreprenören har gjort en egen säkerhetsutbildning och tagit fram en arbetsberedning. På arbetsplatsen ska det finnas första hjälpen och ögondusch. Yrkesarbetarna som jobbar med det här ska ha en godkänd läkarundersökning och sedan ska man ha heltäckande klädsel. Vi har även mätt halten av isocyanater i luften under arbetet med polyuretanen, säger Johan Brantmark.

Läckande berg och kemikalier är en kombination som drar minnena till den svårbyggda Hallandsåsen, där kor och byggnadsarbetare skadades då tätningsmedlet Rhoca Gil med det nervskadande och cancerogena ämnet akrylamid, användes. Då bygget stoppades hade 1400 ton Rhoca Gil injekterats på en sträcka av 550 meter.

Är det någon risk för arbetarna som vid Hallandsåsen här?
– Den risken finns inte. Sedan Hallandsåsen har vi lärt oss väldigt mycket. De riskbedömningar, de arbetsberedningar och de genomgångar vi har, som också står inskrivna i föreskrifterna, de känner i alla fall jag mig helt trygg med. Det är ju en del av det vi lärde oss en gång i tiden. De arbetare som utför detta arbete tillhör också en yrkeskår som är väldigt kunnig och förstår vad man håller på med, säger Johan Brantmark.

Trafikverket har ansökt om tillstånd för att utöka det tillåtna läckaget av grundvatten med 180 miljoner liter årligen. Ett beslut från mark- och miljödomstolen väntas komma i början av 2022.

Men det finns krav på ett byggstopp på vissa områden i avvaktan på beslutet.
– Vi vill att man ska åberopa försiktighetsprincipen och låta alla remissinstanser och domstolen säga sitt innan man fortsätter. En försämrad grundvattennivå kan få stora konsekvenser, säger miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP) till DN.

Om polyuretanen säger han:

– Det kan orsaka
problem och hälsoeffekter om plastämnena från tätningsmedlet hamnar i grundvattnet, därför borde man invänta domstolsbeslut.

Projektchef Johan Brantmark vill inte kommentera kraven från MP.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sätter in kemikalier efter läckage – hur farligt är det för byggjobbarna?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig