Besiktnings-Magnus bedömer missarna – godkänt eller inte?
Foder som dörrsmyg, en kökslåda som inte går att öppna och en vägg som är böjd som en banan. Vi har bett besiktningsmannen Magnus Sabel att titta närmare på några byggmissar. Passerar de kontrollen?
Byggnadsarbetaren lät Magnus Sabel, besiktningsman på försäkringsbolaget Gar-Bo, att titta på några bilder som lagts upp i Facebookgruppen Byggmissar – klantigast i Byggsverige.
– Som besiktningsman ska jag notera om något är ett fel eller inte enligt besiktningshandboken. Är det ett fel blir det en anmärkning i protokollet. I bland handlar det även om att saker och ting inte är fackmannamässigt utfört. Det är då inte något fel enligt handboken men det ser kanske inte så snyggt ut.
Han berättar att han när han hittar ett fel vid en besiktning även kommer med ett pris på hur mycket felet skulle kosta att åtgärda.
– Om det sedan blir någon åtgärd beror på flera saker. Bland annat hur kontraktet ser ut mellan parterna och om det är skäligt att åtgärda felet i relation till kostnaden.
Bild 1.
Magnus Sabel: ”Om man går efter besiktningsmannaboken så är det här egentligen inget fel men det är inte fackmannamässigt utfört. Här har de staplat en massa foder på varandra och det är ju en lösning, men den är inte snygg. Så i protokollet skulle jag skriva att det inte är fackmässigt utfört. Det är för dåligt hantverk.”
2.
Magnus Sabel: ”Det här är såklart ett fel. Lådan går inte att använda. Det här måste göras om. Antingen får de flytta elementet eller kanske ta bort en del av köket, kanske ett skåp, och sätta en passbit mot väggen. Frågan här är om det är skäligt att flytta hela köket 20 centimeter i sidled om det ens går. Även elementet kan vara svårt att flytta.
3.
Magnus Sabel: Det här är inte heller något gott hantverk och jag har faktiskt aldrig sett det så här tydligt någon gång tidigare. Men samtidigt är det inget fel, det står inte i besiktningsmannaboken att det ska vara raka linjer mellan rummen. Men ändå är det inte fackmässigt. Här kan det bli aktuellt att lägga om golvet. Det beror lite på hur stora rummen är. Att ta bort listerna och flytta golven är inte jättedyrt, det kostar ett par tusen.
4.
Magnus Sabel: ”Här en byggmiss som är ett riktigt fel enligt handboken. Den här väggen tycker jag man borde bygga om. En vägg får bukta som mest 6 millimeter och här är det betydligt mer. Sedan är det inte helt säkert att väggen blir ombyggd ändå om det skulle kosta jättemycket pengar. Då blir det en diskussion som skulle kunna innebära en annan lösning.”
5.
Magnus Sabel: ”Det här hade jag noterat i blocket. Jag tror inte kunden hade accepterat den här lösningen. Det är inte fackmässigt utfört. De har lagt golvet för långt in på klinkersidan och valt att inte använda den tröskel som följer med i karmen. Det här är också ett fel, men hantverkarna har löst det. Egentligen skulle de kapat golvet och fyllt på med klinker en halv platta och satt en tröskel där. Den här missen är ganska lätt att åtgärda.”