Nya uppgifter efter dödsolyckan i schaktet – "Farlig metod"
Grävningen var gjord på ett felaktigt sätt. Det konstaterar Arbetsmiljöverket efter rasolyckan i söndags där en man dog.
Vid olyckan skadades en man, en egen företagare, så i illa att han avled. Den andre mannen på plats, också han en egen företagare, skadades i benet då han gjorde försök att rädda mannen som hamnat under rasmassorna.
Schaktet var inte släntat utan det var raka kanter
Olyckan inträffade i Ölöv i Skurups kommun, i samband med grävning av ett dike till en fastighet där renovering pågår. Senare var arbetsmiljöinspektör Ernst Christensen på plats tillsammans med åklagare och polis. Han har en uppfattning om vad som gått fel.
– Schaktet var inte släntat utan det var raka kanter. Det är en helt felaktig och farlig metod som tidigare lett till olyckor och även dödsolyckor, säger han.
Det aktuella diket som grävts för avrinning var cirka 2,5 meter djupt, 1,5-2 meter brett och cirka tio meter långt. Förutom att kanterna på diket var raka låg schaktmassor på sidorna, vilket ökar trycket på väggarna.
Vilken var den direkta orsaken till raset?
– Om det var för att schaktmassor låg på sidorna eller om det släppt ändå eftersom det var raka kanter är omöjligt för mig att avgöra. Till det krävs en geolog, säger Ernst Christensen. Vid tillfället var jorden blöt av tidigare regn, vilket gör den mer benägen att rasa.
Ernst Christensen säger att raka schaktkanter tyvärr är vanligt förekommande, trots att det i branschen finns en medvetenhet om riskerna.
– Vi har sådana här olyckor med jämna mellanrum. Man vill ofta spara tid, och gör inte schaktet vidare upptill, vilket skulle minska rasrisken.
Enligt Ernst Christensen ska man i princip aldrig ha raka kanter i schakt och om man gör avsteg från det, vid väldigt trånga miljöer, måste de som arbetar i schakten skyddas. Då ska man använda någon form av vagga, skydd som sätts ner och som ska hindra ras och skydda personen som står i schaktet. En tredje metod kan vara att sätta skivor och stämpa vågrätt för att sätta dem på plats för att hindra ras.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.