Sparkar Serneke från projekt: ”Håller inte tiden”
Sundbybergs stad har gett Serneke kicken från ett anläggningsjobb då projektet drog ut på tiden. Byggföretag menar att förseningarna inte är deras fel. ”Vi har inte fått tillräckligt bra bygghandlingar”, säger Sernekes kommunikationschef Johan Live.
Det var tidigare i veckan som Sundbybergs stad gick ut och meddelade att de säger upp samarbetet med Serneke. Det hela handlar om ett pågående anläggningsarbete i Hallonbergen. De har också avbeställt två kommande etapper i området som var tänkta att gå till Serneke.
– Entreprenaden i Hallonbergen har inte fungerat bra nog och vi har till slut nått en punkt där vi bedömer att det är bäst för båda parter att vi går skilda vägar, säger Fredrik Härdén förvaltningschef för samhällsbyggnads- och serviceförvaltningen i Sundbybergs stad.
Under projektet har Serneke enligt Sundbybergs stad stött på ”oväntade hinder” i marken.
– I stadsmiljö träffar man ofta på gamla ledningar som tagits bort när de tagits ur bruk och som inte heller finns redovisade i ”ledningskollen” eller i ritningar. Ledningar kan också var förlagda på annan plats eller djup än vad som är angivit i ritningar. Det här är normalt vid entreprenader i stadsmiljö och anbudsgivare ska ta höjd för detta i sitt anbud, säger Fredrik Härdén.
Problemen har enligt Sundbybergs stad bidragit till stora förseningar.
På Serneke är man förvånade över beslutet om att säga upp kontraktet. Dessutom anser man att orsaken till att byggandet gått långsamt är att Sundbybergs stad inte levererat ett tillräckligt bra projekteringsunderlag. Något som hindrat Serneke från att utföra arbetet som det var planerat och överenskommet.
– Det här är en utförandeentreprenad så det är Sundbybergs Stad som ska leverera bygghandlingar, säger Johan Live och fortsätter:
– Det har varit en undermålig bygghandlingsprojektering med bristfälliga förundersökningar om markförhållanden och ledningar. Vi behöver en bra projektering för att kunna utföra ett arbete som är säkert för anställda, underentreprenörer och människor i närområdet. Det har inte varit möjligt med de här bygghandlingarna.
På Serneke analyserar man nu beskedet från Sundbybergs stad.
– Vi tittar närmare på det här just nu och jag kan inte säga något just nu om hur vi kommer gå vidare, säger Johan Live.
Fredrik Härdén håller med om att det är staden som ska tillhandahålla alla bygghandlingar, men påpekar att verkligheten inte alltid ser ut som på bygghandlingen.
– I alla markarbeten som utförs i tät stadsmiljö uppstår situationer där bygghandling och verkligheten inte alltid speglar varandra fullt ut, så också i detta projekt. Detta är något som entreprenören ska ta höjd för i sin planering och i sitt anbud.