Arbetsmiljön i fokus på Ahlbäckdagarna
Ahlbäckstiftelsen vill uppmuntra dagens konstnärer, fotografer och bildkonstnärer att skildra arbetare och dess arbetsplatser. I år är arbetsmiljön i fokus under Ahlbäckdagarna i Dalarna.
Ahlbäckstiftelsen grundades 1992 och har till uppgift att förvalta arvet efter konstnären Johan Ahlbäck genom att uppmuntra dagens konstnärer att fortsätta skildringar av arbetslivet och industrimiljöer.
Den 1 och 2 oktober ordnar stiftelsen ett seminarium under två dagar; ”På liv och död – Arbetsmiljön genom tiderna” i Smedjebacken i södra Dalarna.
– Vi har haft flera teman genom åren, men nu tycker vi att det var läge att skildra arbetsmiljön. Det har varit diskussion om skyddsombudens ställning på arbetsplatsen och det finns politiska krafter som vill begränsa skyddsombudens inflytande, säger Monica Borg, som är projektledare på Ahlbäckstiftelsen.
På plats förutom allmänhet kommer författare, historiker, konstnärer, journalister och fackliga företrädare att vara. Bland annat deltar Elinor Torp, författare och journalist på Dagens Arbete som har skrivit boken ”Döden på jobbet”.
Konstnären Johan Ahlbäck (1895-1973) växte upp i Smedjebacken och skildrade arbetslivet och dess villkor i Bergslagen, men också inom varvsindustrin i Göteborg och industriområden i Belgien, Frankrike och Tyskland. Genom Ahlbäcks många bilder har eftervärlden fått stor kunskap om arbetsprocesser, arbetare och arbetets villkor.
Under seminariet delas också årets Johan Ahlbäckpriset ut. Prissumman är på 25 000 kronor och går till en konstnär, fotograf eller bildkonstnär som i Johan Ahlbäcks anda skildrar arbete, arbetare, arbetsliv och arbetsmiljöer.
Ahlbäckstiftelsen stöds av flera lokala fackförbund, bland annat Byggnads Gävle-Dala.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.