info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickaren Kristoffer om fusket: En tidsfråga, på sikt är mitt jobb hotat

Utnyttjade arbetare, osund konkurrens och kriminalitet. Snickaren och Byggnads-företrädaren Kristoffer Tinnerholm är oroad över byggbranschens framtid och skrev en debattartikel i ämnet. Reaktionerna blev många.

Kristoffer Tinnerholm tillsammans med kollegorna Albin Larsson till vänster och Magnus Tunell till höger. Foto: Privat

Oro över sin egen, sina kollegors och utnyttjade arbetares framtid. Det fick snickaren Kristoffer Tinnerholm att nyligen skriva en debattartikel i Dala-Demokraten under rubriken ”Jobb som byggnadsarbetare – men vem vet hur länge till?”

”Jag jobbar heltid, sliter och förädlar material med min kropp fem dagar i veckan, skattar, bor, konsumerar och fostrar mina barn i Falun men hur länge till?”, skrev han, bland annat.

Han ser den osunda och ofta kriminella konkurrensen i byggbranschen och befarar att den ska leda till att han och hans kollegor inte kommer att ha något jobb att gå till. Att seriösa byggföretag kommer att gå i konkurs. Vidare lider han med de ofta utländska arbetare som tvingas till usla villkor.

”Såväl offentliga som privata beställare vill ha lägsta möjliga pris, detta gör att man blundar för de vidriga, ibland slavlika förhållanden som våra utländska kamrater utsätts för.”

Kristoffer arbetar på byggföretaget HMB i Dalarna och är ordförande i Falukretsen för Byggnads. Han är byggnadsarbetare sedan 2010.

Vad har hänt sedan debattartikeln publicerades? Vi får tag på Kristoffer på ett bygge i Falun.

– Jag vet inte exakt hur stor spridningen varit men jag har fått uppskattande ord i sociala medier och så har jag fått positiv respons på stan. Till exempel på förskolan igår, bland kompisar och jag har fått sms och meddelanden från folk som tycker det var bra att jag tog upp frågan.

Vad fick dig att skriva debattartikeln?

– Vi hade verksamhetsråd med Gävle-Dalaregionen i Byggnads. Vi talade om opinionsbildning och så har vi ju de här Microsoftbyggena i regionen, där ska de arbeta många miljoner mantimmar. Det är ju över tusen arbetare där, arbetarna är övervakade och Byggnads får ju inte ens komma in och granska villkoren. Det är verkligen fruktansvärt, säger Kristoffer Tinnerholm.

Han säger att han misstänker att folk blir utnyttjade på arbetsplatser där facket inte ens får en chans att kolla hur de har det. Det gäller både större arbetsplatser och mindre. Det konkurreras med låga anbud och långa entreprenörskedjor i branschen.

– Många av de utländska arbetarna blir ju utnyttjade, annars skulle de ju inte få vara här och jobba. Det bygger ju på att de har lägre löner och sämre villkor, så att de kostar mindre. Vad får de för sjuklöner, pensioner och semesterersättning?

Vad tänker du om de byggnadsarbetare som utnyttjas?

– Jag tänker att vad skulle jag ha gjort själv om man inte kunde få ihop lön till tak över huvudet i hemlandet. Jag tycker synd om dem, så enkelt är det.

Har konkurrensen om jobben ändrats?

– Häromkring får vi ännu jobb så vi klarar oss, men det är väl bara en tidsfråga. Så småningom riskerar vi att stöta på patrull och inte kunna räkna åt oss jobben. Allra värst är det då det är kommuner och andra offentliga beställare som inte kräver schyssta villkor.

Är du oroad för din egen framtid som byggnadsarbetare?
– Inte de närmsta åren men på lång sikt tror jag att detta hotar hela branschen. Då får man väl tänka om kanske.

Vad behöver göras?

– Vi måste samarbeta. Politiker, Byggnads, Byggföretagen och staten, offentliga upphandlare måste jobba åt samma håll och ställa fler krav så att arbetare inte ska utnyttjas. De stora byggbolagen måste ta sitt ansvar och sluta anlita oseriösa underentreprenörer.

Kristoffer Tinnerholm hänvisar till Veidekke som arbetar för att stoppa oseriös konkurrens och som vid genomgångar upptäckt omfattande fusk bland sina egna underentreprenörer. Nu hoppas han att fler, lokala, företag ska följa efter.

– Jag hoppas att byggföretag i vår region ska höra av sig och hoppa på Byggnads och Veidekkes satsningar för att komma åt oseriösa entreprenörer. Veidekke har ju börjat granska sina egna led och det är jättebra. Men de behöver ha hjälp av andra, att fler företag följer efter och gör likadant.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickaren Kristoffer om fusket: En tidsfråga, på sikt är mitt jobb hotat

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig