Till sjukhus efter skejtparksmiss: ”Det sa bara smack!”
Det var tänkt att bli en härlig helgutflykt med hela familjen med det hela slutade med en allvarlig olycka. Allt beroende på en i miljön högst olämplig dagvattenbrunn.
Familjen Ek var i söndags vid Kungsbackas relativt nya skatepark som invigdes i julhelgen förra året.
– Vi var ute vid lekplatsen och hade med oss en extra sparkcykel för sonen ville att jag skulle åka med honom i skateparken. Jag åkte inte runt för att trixa och så utan åkte bredvid min femåring, säger Sebastian Ek och fortsätter:
– Plötsligt blev han törstig och då skulle jag åka över till andra sidan och hämta dricka. Det var väldigt många barn som åkte där med både kickbikes och skateboards så jag höll koll på höger och vänster så jag inte körde på någon. Och då sa det bara smack!
Vad hände?
– Framhjulet åkte ner i en brunn. Det tog tvärstopp. Jag flög framåt och tog emot mig med mina armar. Bägge axlarna slogs ur led i fallet.
I parken finns det vissa delar där det endast är tillåtet att köra skateboard. Även kickbikes är tillåtet, men inte på hela området.
– Där jag åkte är det tillåtet att använda kickbikes, säger Sebastian.
Vad tänker du om hela grejen, att ditt hjul fastande på en nybyggd skatepark?
– Nu så här i efterhand, när allt har uppdagats, tycker jag det är för jävligt att det kunde hända eftersom kommunen fått åtminstone två anmälningar tidigare att barn har skadat sig på den här brunnen. Och de har inte gjort något åt det.
Sebastian Ek menar att om kommunen tagit tidigare olyckor på allvar så hade hans olycka inte inträffat. Han berättar vidare att han varit på platsen några dagar efter olyckan och att kommunen ännu inte åtgärdat brunnen.
I Kungsbacka kommuns nämndbudget för den Tekniska förvaltningen som gäller för 2021 skriver kommunen i sin målbeskrivning att ”Vi lovar att snarast reparera fel som kan orsaka personskada efter att felanmälan inkommit på lekplatser”.
Karl Lundgren är chef på kommunens tekniska förvaltning.
– Det är en helt vanlig dagvattenbrunn som vi har tusentals av i kommunen. När vi byggde skateparken blev det den typen av brunnar för de som åker skateboard tycker att det är ett normalt inslag i miljön. De lär sig hur man åker över och runt brunnarna.
Karl Lundgren är väl medveten om att det finns kickbikers som har smalare hjul.
– De har så smala hjul att det finns en möjlighet att köra ner mellan spjälorna i brunnslocken.
På andra platser i skateparken har ni brunnar med små runda hål. Varför sitter inte den typen av lock i hela parken?
– Vi har dem i de stora poolliknade groparna som används av skateboardåkare. Problemen med dem är att löv och annat täpper igen dem direkt vilket kräver mycket underhåll.
Den typen av brunnslock som Sebastian fastnade i är låsbara eftersom det är en lekplatsmiljö. Kommunen vill undvika att locket öppnas och att någon ramlar ner.
Ni har fått fler klagomål på brunnen, att det hänt olyckor tidigare. Vad handlar det om?
– Det är inte riktigt sant. Vi har fått in två påpekade från två personer att brunnslocket ser farligt ut. Men vi har inte fått in några rapporter om något annat.
Vad händer nu, ska locket bytas ut?
– Vi har haft en mekanisk verkstad på plats som har tagit fram ett förslag på ett lock som vi kommer sätta ovanpå de här brunnarna. Det finns tre i själva skateparken som vi ska åtgärda först. Sedan finns det ytterligare fyra i andra delar av parken. Men vi kan inte sätta locket på alla tusen brunnar av den här modellen som finns i kommunen, utan det finns även ett ansvar för alla att se sig för.
Har ni stängt av skateparken i väntan på att locken kommer på plats?
– Nej, men vi har satt upp skyltar där vi varnar för att om man har smala hjul på sin kickbike så kan man fastna. Det är svartbruna brunnar på en ljusgrå yta och det är ganska tydligt var de här brunnarna sitter.