Villabygget med enbart kvinnliga hantverkare: "Vill skapa förebilder"
Just nu rekryterar byggingenjören Lotta Renheim enbart underentreprenörer som kan skicka kvinnliga hantverkare till bygget av en miljövilla i Borlänge. Målet: Visa att det finns kvinnor i byggbranschen med rätt kompetens.
−Jag har fått ihop alla kompetenser; rör, trä, el, plattsättare, målare, ställningsbyggare. Allt utom ventilation. Men vi behöver ju rätt kompetens så om vi inte får tag på någon ventilationsmontör här omkring får det bli en manlig hantverkare. Fördelningen mellan män och kvinnor kommer att återspegla branschen, fast tvärtom, säger byggingenjören Lotta Renheim på Byggpartner i Dalarna.
Det som byggs är en enplansvilla i Borlänge på en massiv träplatta på mark. På taket kommer det att finnas solceller. Bygget är tänkt som ett slags forskningsprojekt, initiativtagarna vill testa byggmetoder och material. Målet är att byggmetoder, materialval och driften av villan ska betala tillbaka koldioxidskulden så fort som möjligt.
Region Dalarna har beviljat visst ekonomiskt stöd till projektet, som dragits i gång av Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna under benämningen Villazero.
Parallellt med miljötänket, ska projektet lyfta fram kvinnorna i byggbranschen.
−Jag hoppas att vi ska kunna visa att man kan jobba i branschen som kvinna och att de företag som verkar i branschen får upp ögonen för kvinnor. Många säger att de vill rekrytera fler tjejer, men i praktiken gör de ofta inte det. Det är till exempel vanligt att tjejer har svårare att hitta praktikplats jämfört med killar när de utbildar sig.
Många säger att de vill rekrytera fler tjejer, men i praktiken gör de ofta inte de
Byggstarten är planerad till i höst. Lotta Renheim har inte gjort upphandlingen än. Så för hugade entreprenörer med kvinnliga hantverkare finns det fortfarande möjligheter att vara med.
Projektledaren för bygget, Helena Tallberg, säger att hon flera gånger hört kvinnor uttrycka att det vore en dröm att få jobba på ett bygge med enbart kvinnor någon gång.
− Vi är flera i det här projektet som länge haft en önskan om att förverkliga den idén, och nu har vi gjort det. Vi vill med det här projektet skapa förebilder. Det är många tjejer som är intresserade av att bygga men det finns alldeles för få förebilder. Vi vill få slut på diskussionen att det ”inte går”, säger Helena Tallberg.
Bygget kommer att ske under ett tält. Väderskyddet monteras av män, men det finns en kvinnlig ställningsbyggare som kommer att vara med.
Vad har ni fått för kommentarer om projektet?
− Många vill följa projektet och är väldigt intresserade och positiva. Men en del kommer också med märkliga frågor. ”Har ni tagit hänsyn till tidsplanen, det kommer att ta längre tid med kvinnor”. En del verkar känna sig kränkta över att inte få jobb här. Andra tycker att det är o-jämställt att bara anlita underentreprenörer som kan skicka kvinnor, säger Lotta Renheim.
Att enbart jobba med kvinnor har de ju aldrig gjort tidigare.
Vad tror du kommer att skilja det här bygget från ett vanligt bygge?
− Kanske att det blir ett mjukare klimat.
Vad säger hantverkar-kvinnorna om att jobba på en kvinnodominerad arbetsplats?
− De tycker att det ska bli kul. Att enbart jobba med kvinnor har de ju aldrig gjort tidigare.