Tuffa villkor på byggbemanning: "Hotades med hammare"
”Jag blev hotad med hammare då en kollega ville ha min el. Men chefen tvingade mig att lämna arbetsplatsen.” Betongarbetaren Fredrik Cewers är kritisk till hur han behandlats som bemanningsanställd, att han fått för lite stöd och aldrig erbjudits fast anställning. "Vi ska snabbt in, jobba mer och helst vara tysta" säger han.
Under de senaste tio åren har betongaren och arkitekten Fredrik Cewers i Malmö gått igenom ett antal olika provanställningar direkt hos byggbolag.
– Provanställning är tyvärr ingen lämplig anställningsform. Jag har jobbat hårt men efter sex månader har jobbet alltid tagit slut. Det är uppenbart att byggbolagen inte vill ha fast anställda, säger han.
Så då har han gått vidare till bemanningsbolag. Men där har det varit fortsatta problem.
– Inte heller det har resulterat i tillsvidareanställningar och där är man utsatt på ett annat sätt. Du riskerar att närsomhelst få lämna bygget och även på samtliga bemanningsbolag har jag fått stanna i max sex månader, säger Fredrik och fortsätter:
– Jag har arbetat för sex olika bemanningsfirmor och har med mig en bitter eftersmak av att vara utnyttjad och otrygg i denna anställningsform, säger han.
På vissa byggen har han känt sig som en andra klassens arbetare.
Bemanningsanställda ska snabbt in, jobba mer än alla andra och helst vara tysta
– Bemanningsanställda ska snabbt in, jobba mer än alla andra och helst vara tysta och inte ifrågasätta till exempel arbetsmiljön. Sedan ska de lika snabbt ut igen.
Han är engagerad i arbetsmiljöfrågor och frustrerad över vad han upplevt som ointresse och att ingen lyssnat när han tagit upp olika problem.
– Jag jobbade ett tag inom en betongindustri där jag tog tag i en säkerhetsrisk vid gjutning av stora betongelement. Det slutade med att jag blev av med jobbet både där och på bemanningsbolaget.
Men han har också känt att hans blotta närvaro faktiskt har retat upp folk på arbetsplatser. Han tror att det i vissa fall kan ha att göra med att folk känner en oro för sina jobb.
– Jag har helt oprovocerat blivit hotad med fysiskt våld av olika kollegor vid tre tillfällen under dessa år. Vid en av gångerna lyfte en kollega, en äldre man, hammaren mot mig. Han ville ha min strömkabel och jag sa nej för jag kunde inte jobba utan ström, säger Fredrik Cewers.
Han berättar att mannen varit på honom tidigare om olika saker och Fredrik kände sig utsatt men upplevde att han inte heller här fick stöd, varken på plats eller av sin arbetsgivare.
– Mannen blev förflyttad men jag fick sluta på arbetsplatsen, säger han.
Han har haft uppdrag på såväl rikstäckande byggbolag som mindre företag.
Men hur är läget i bemanningsbranschen och vad gör företagen för att skydda sina anställda?
Pelle Eriksson är ledamot i den nystartade branschorganisationen Byggbemanningsföretagen. Han beklagar att en person i branschen fått dåliga erfarenheter. Själv är Pelle Eriksson grundare till och verksamhetsansvarig på Helpman och har drivit byggbemanning i 21 år.
Känner du igen problemet att bemanningsanställda ibland behandlas illa?
– I början hade vi problem med att få vår personal accepterad ute på byggena, både bland kundernas tjänstemän och personal. Sedan dess har vi jobbat väldigt mycket med det. Idag är vi med våra anställda vid uppstart hos byggbolagen och när arbetsberedningen görs. Vi är också med och ser var de ska byta om och äta. Vi har lärt oss att det är viktigt att vara med ute de här första timmarna för att det ska bli bra.
Så om man inte får den här stöttningen så kan det bli problem?
– Vi har sett att risken för problem minskat drastiskt när vi jobbat på det här sättet. Och skulle kunderna inte vara schyssta får inte våra anställda vara där nästa gång. Det är ju människor vi anställer och hyr ut, självklart ska vi måna om dem, säger Pelle Eriksson.
Hur ska man stötta bemanningsanställda om det blir konflikt?
– Händer det hos oss åker vi ut direkt och lyssnar på alla parter. Och vi ser till att ha mycket kontakt med kunder, konsulter och arbetsledare så vi hör direkt om det är något som händer. Oftast är det en kommunikationsmiss som man lätt kan reda ut.
Jag kan tänka mig att det finns bolag som inte vill ha tillsvidareanställda
Hur ser du på att man kan gå från företag till företag och aldrig bli fast anställd?
– Jag är inte insatt i hur de andra bolagen arbetar men jag kan tänka mig att det finns bolag som inte vill ha tillsvidareanställda. Vi själva följer kollektivavtalet och om ett uppdrag varar längre än sex månader så flyttar vi inte på personen som är där utan man får stanna kvar. Vi har haft många tillsvidareanställda i vår organisation men de senaste åren har konkurrensen blivit för hård, så vi har tvingats dra ner på personal.
Hur är läget i branschen generellt idag?
– Vi har idag ett stort problem genom att vi är hårt konkurrensutsatta av oseriösa och kriminella bolag. Alldeles för många konkurrerar med dåliga arbetsvillkor, låga löner, dåligt boende och långa arbetstider. Det gör att vi som jobbar seriöst har mindre jobb än vi borde ha.