info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor brist på virke inför sommarbygget: ”Klokt att köpa i tid”

Vill du ha ditt trallvirke till sommarbygget är det kanske bäst att slå till. Det är tunt med virke på sågverken. Samtidigt rusar världsmarknadspriset på bräder och reglar.

Priset på virke rusar och det finns risk för brist framåt sommaren. Foto: Mostphoto

Förra året, när Covid-19 slog till, uppstod en stor osäkerhet om hur pandemin skulle slå mot ekonomin. Många branscher drog i nödbromsen, något som gällde även träindustrin. För svenska sågverk blev det en omedelbar påverkan när Storbritannien i princip stängde ner importen helt. Sågverken drog då ner på produktionen för att försöka anpassa volymerna. Samma sak inträffade runt om i världen i länder med stor virkestillverkning.

I Ryssland och Canada, de två största länderna på marknaden, låg neddragningarna på mellan 10 och 15 procent första halvåret 2020. I Canada drogs det hårdast i bromsen, där fanns det enstaka sågverk som minskade produktionen med 70 procent.

Men den förväntade nedgången på efterfrågan uteblev. Det blev en kort dipp men sedan kom byggandet igång igen. Samtidigt har det funnits en stark hemmabyggartrend. Plötsligt fanns inte tillräckligt med virke i lager och priset rusade.

Christian Nielsen marknadsanalytiker på Skogsindustrierna. Foto: Skogsindustrierna 

– Vi har sett en stark prisuppgång sedan i höstas. Och det beror alltså inte på att efterfrågan ökat globalt utan den har varit stabil. Förklaringen är att produktionen av virke fallit. På sågverken har vi nu de lägsta lagren på i alla fall 20 år, säger Christian Nielsen, som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

För exempelvis gran ökade exportpriset med 32 procent under 2020. I USA har suget efter virke varit extra stort och där fördubblades priserna under tre veckor i augusti förra året.

– Sedan dess har priset där pendlat lite upp och ner men ligger nu åter på riktigt höga nivåer.

Nu närmar vi oss en säsong med hög efterfrågan och många beställare skriker efter mer.

– Det är så små lager just nu att det i princip är brist på alla sortiment. Allt är svårt att få tag på. Jag blir uppringd från många importörer från andra länder som vill köpa mer virke men det går inte då det inte finns något att få tag på. Så fort något är sågat så säljs det vidare, säger Christian Nielsen.

Är det så att den som betalar bäst för virket får mest?

– Så är det lite. Samtidigt har den svenska marknaden hittills varit lite skyddad under den här prisrusningen. Här har det varit lättare att få tag på virke, vilket visar sig på priset som inte ökat lika mycket här hemma. Här är uppgången 18 procent från januari förra året till januari i år.

Med tanke på de låga virkeslagren. Hur ska de hemmafixare som just nu planerar sommarprojekten tänka. Riskerar de att bli utan virke?

– Jag tror att det kan vara smart att köpa in det lite tidigare. Efterfrågan på världsmarknaden kommer att fortsätta vara stark.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor brist på virke inför sommarbygget: ”Klokt att köpa i tid”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig