Saknas matplats eller byggbod? – här är den som har ansvaret
Ibland finns det inga platser kvar att sitta på, ibland inte ens en byggbod. Frågan är – vems är egentligen ansvaret att just du har en plats att sitta på för att äta din matlåda?
Du kommer till byggarbetsplatsen, exempelvis ett småhusbygge, med många olika små entreprenörer. Inte en bod i sikte, ingenstans att äta, gå på toa, byta om i eller duscha. Så vad ska man göra och vem är ansvarig?
Så här är det, enligt Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
– Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att du får personalutrymmen på ett bygge. Grunden för detta är föreskriften om Arbetsplatsens utformning och det finns reglerat i våra kollektivavtal. Mest utvecklat är det i Byggavtalet och Entreprenadmaskinavtalet, som har särskilda bilagor om personalutrymmen, säger han.
Det finns också en Bodöverenskommelse mellan Byggnads, Seko och Byggföretagen. Den talar bland annat om hur många man ska vara i bodar och vagnar, hur de ska vara utrustade, hur man ska göra med vatten, med mera.
Men om du kommer till bygget och arbetsgivaren inte är på plats. Vem är ansvarig då?
– Det är fortfarande din arbetsgivare som är ansvarig och som du ska kontakta. Det spelar ingen roll hur många andra yrkesgrupper som är där och vem som har samordningsansvar på arbetsplatsen. Om det inte funkar med arbetsgivaren kan man prata med skyddsombudet och om arbetsgivaren inte följer råden, kan man gå till facket i regionen.
Hur är det för arbetare som inte omfattas av kollektivavtal?
– Då är det föreskriften om Arbetsplatsens utformning som gäller och då det gäller byggbranschen hänvisar den i sin tur till de standarder som vi kommit överens om i branschen, säger Ulf Kvarnström.