Så slipper du elolyckor på bygget – expertens bästa tips
Att få ström i sig kan innebära livslånga skador och i värsta fall döden. Läs expertens bästa tips och minimera riskerna på bygget.
Byggnadsarbetaren skriver med jämna mellanrum om hantverkare som skadar sig i elolyckor. Sviterna efter olyckorna kan vara svåra. I september förra året skulle en snickare stoppa in en laddare i ett elskåp, men fick en stöt på 230 volt och ramlade ihop. Enligt snickarens företag berodde det på att han tagit i rester av en trasig stickkontakt. Snickaren gick sjukskriven under tre veckor och började sedan jobba halvtid.
Stefan Toftedahl, vvs-montör i Strömstad, har i Byggnadsarbetaren berättat hur han råkade ut för en elolycka, där han var nära döden efter att ha haft maximal otur på ett rutinjobb i en villa.
– Jag skulle ner i ett utrymme under trappan för att släppa på vatten. Jag gick in på alla fyra men visste inte att det fanns en trasig glödlampa i huvudhöjd bakom mig. Jag tog samtidigt om ventilerna till båda kranarna och lutade huvudet bakåt och kom åt lampan som var strömförande. 220 volt gick genom min kropp, berättade Stefan Toftedal, som bet sönder sin kind och tunga men klarade sig.
Idag lever han med ständig huvudvärk och mardrömmar, men fortsätter att jobba.
– Det är molande huvudvärk som kommer och går hela tiden. Men man måste ju jobba och tjäna pengar, säger han.
Enligt Elsäkerhetsverkets statistik anmäls över 400 elolyckor varje år. Ett 20-tal av olyckorna drabbar personer som inte är elektriker, men jobbar med byggverksamhet. I statistiken för 2019 framgår att i elolyckorna för dem som inte är elektriker i vart tredje fall beror på ett felaktigt arbetssätt.
Det finns alltså anledning att påminna om de största farorna med el på bygget. Med hjälp av Lars Jansson, inspektör på Elsäkerhetsverket, listar vi här fyra viktiga råd:
- Ta hand om sladdarna: Den tillfälliga elen på ett bygge kan innebära en fara. Se till att de eldrivna verktygen är torra, att sladdarna och anslutningsdonen aldrig ligger i vatten och att de är hela.
– Man böjer ofta kabeln till stickproppen ganska mycket, så att det kan bli skador där, säger Lars Jansson.
- Kontrollera jordfelsbrytarna: När man sätter ut byggcentralerna ska man kontrollera jordfelsbrytarna (det finns en provknapp som är märkt med ett ”T”). Sedan bör man göra kontroller kontinuerligt. I manualen från tillverkaren står hur ofta jordfelsbrytaren ska kontrolleras.
- Se upp med ström i väggar: Vid rivning eller renovering måste man vara försiktig med de befintliga elledningarna i väggarna. Elen är ofta dragen från en kopplingsdosa till ett vägguttag, men kablar kan även gå lite andra vägar, vilket kan ge obehagliga överraskningar.
– Innan man sätter tigersågen i väggen och kapar är det bra att ta hjälp av ett proffs för att veta vart elen tar vägen. Kontakta en elektriker så att de kommer och mäter om det finns någon spänning i trådarna, säger Lars Jansson.
- Inga nakna glödlampor: Handhållna lampor eller bygglampor måste alltid ha en glob runt så att glödlampan inte hänger bar. Man kan till exempel råka slå till lampan med en bräda så att glasgloben går sönder och om glödtrådarna blir åtkomliga så innebär detta stora risker.
Vad kan man råka ut för, när det sker olyckor med handverktyg och sladdar?
– Det lindrigaste är att man får en stöt. Annars kan man få strömgenomgång, från hand till hand eller hand till fot – så att man fastnar och inte kommer loss. Då är det väldigt nära ett dödsfall, säger Lars Jansson.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.