Lärling svårt skadad vid snöskottning – Varning för företag utan koll
En 26-årig målarlärling skadade sig allvarligt när han skottade snö från ett tak i Umeå. Lärlingen hade varken hjälm eller sele på sig vid fallet. Nu larmar Byggnads Västerbotten om oseriösa firmor som skottar taken.
Onsdagen den 27 januari inträffade en allvarlig fallolycka på ett tak i Umeå. En målarlärling, som höll på att skotta snö på taket, föll baklänges över takkanten – ett fall på cirka 4,5 meter.
Lärlingen fick allvarliga skador och fördes till Norrlands universitetssjukhus.
– Hans tillstånd är stabilt och det är inte fara för hans liv. Men han har fått allvarliga hjärn- och ryggskador, säger Kim Berglund, regionalt skyddsombud på Målarna.
Olyckan utreds nu av polis och Arbetsmiljöverket och en förundersökning har inletts av åklagare. Eftersom det var en målarlärling så har även fackförbundet Målarna inlett en egen undersökning av olyckan.
– Vi gör alltid det vid en arbetsplatsolycka, där även skyddsombuden är inblandade. Vi går igenom vad som har hänt, vilka brister de har funnits och vad man ska göra i framtiden för att undvika olyckor, säger Kim Berglund.
Enligt Kim Berglund så befann sig tre personer samtidigt på taket. Vid fallet hade lärlingen varken livlina eller hjälm.
– De ska ha fått en introduktion hur de ska jobba på taket, men bara muntligt. Men ingen har dem har någon utbildning när det gäller takjobb och snöskottning, förklarar Kim Berglund.
– Det är väldigt tokigt att man tar in målare för att skotta tak, när det finns företag som har utbildning för det, säger Kim Berglund.
Anders Morin är regionalt skyddsombud på Byggnads Västerbotten. Han har sett många brister vad det gäller snöskottning när han varit ute på arbetsplatsbesök den senaste tiden.
– Det vanligaste är att det inte finns något fallskydd. Och det finns bara en fallskyddssele trots att det är fyra på taket, säger Anders Morin.
Under ett normalt år sköter ofta plåtföretag, som har kunskaper om tak, snöskottning. Men de senaste kraftiga snöfallen har lockat allt fler oseriösa företag till snöskottningsbranschen, menar Anders Morin.
– Det kan vara företag som inte jobbar inom byggbranschen som har lite att göra just nu och tar på sig det där med snöskottningen. Men de har inte kunskaper vad som gäller.
Att arbeta på tak är riskfyllt och det blir ännu mer farligt när det är is och kyla på vintern.
– På varje hustak som ska skottas måste man göra en egen riskbedömning. Det är viktigt att titta på riskerna, annars är det stor risk att olyckan är framme, säger han.
– Det är viktigt att arbetsgivarna tar sitt ansvar, men också att de som går upp på taket gör det. Men de kanske inte vågar inte ta sitt ansvar eftersom de är livrädda om sin anställning, säger Anders Morin.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.