Anfäkta och anamma – har plattsättarnas ackord nått taket?
Vissa yrkesgrupper på bygget har varit skickligare än andra på att utnyttja högkonjunkturen för att höja lönen.
LÄS HELA LÖNESTATISTIKEN HÄR (PDF-dokument, 132 kB)
Det handlar om ackordet och om tiden från 2014 fram till nu. När det gäller tidlönen har eventuella konjunkturdrivna lönehöjningar däremot effektivt hållits tillbaka av parternas svångremsavtal.
Så tillbaka till ackordet där goda tider lättare gör avtryck i lönekuvertet. Plattsättarna är en yrkesgrupp som gått starkt under guldåren. De har haft bättre utveckling än många andra på bygget. Säkerligen har de varit flitiga, men de har även haft hjälp av den rot-avdragsponsrade bygga om hemma-vågen som rasat över landet, där det ofta handlat om nya kakel och klinkerbeklädda badrum och kök. Men nu finns det allt tydligare tecken på att pengaregnet för plattsättarna är över.
Lönestatistiken denna gång gäller sista kvartalet 2017. En jämförelse med sista kvartalet 2016 visar att ackordet för plattsättarna utvecklats svagare än tidlönen. Prestationslönen har backat med 0,5 procent samtidigt som tidlönen stigit med 5,92 procent.
Att ackordet för plattsättarna började närma sig toppen visade sig redan i början av förra året. Nivån nådde då 240 kronor i timmen och där har den blivit kvar. Samtidigt har ackordet för andra yrkesgrupper fortsatt att klättra även under 2017.
Så vad händer då med plattsättarnas ackord fram-över? Efter den snabba ökningstakten är det helt naturligt att det till slut tar stopp. Chefer muttrar och tycker att det räcker nu. Samtidigt känner sig nog plattsättarna rätt nöjda med situationen. På sikt kommer ändå nya uppgångar, men först måste marknaden vänja sig vid att en plattsättare på ackord i genomsnitt tjänar 240 kronor i timmen. Nivån måste bli helt accepterad av alla. Och hav förtröstan – ett år av denna lönens golgatavandring har redan passerat.