info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Chocksiffror för bygginbrott – det här stjäls mest: "Blev förvånad"

Polisen i Halland har kartlagt bygginbrotten. Och hittat chockerande uppgifter. Förra året stals verktyg för hela 18 miljoner kronor i länet. – Jag blev förvånad. När man grottar ner sig ser man hur omfattande det är, säger Ingmar Nilja, kommissarie vid polisområde Halland.

5 444 stölder och inbrott på byggen och i bodar polisanmäldes i Sverige under 2017. Det är en ordentlig ökning från året innan och en bekräftelse på att trenden med fler bygginbrott håller i sig. Sedan 2013 har bygginbrotten blivit över 2 000 fler. Enligt polisen är den gränsöverskridande brottsligheten en förklaring till ökningen. De internationella stöldligorna har blivit effektivare.
– De har etablerat sig i landet, förbättrat sin logistik, bekantat sig med områdena och återkommer ofta till samma områden för att begå de här brotten, har Ville Paloheimo tidigare sagt till Byggnadsarbetaren.

Efter flera stora stölder på byggen ville den regionala polisen i Halland ta reda på hur utbredda bygginbrotten var i länet. Resultatet blev nedslående. Enligt en rapport stals verktyg för över 18 miljoner kronor förra året.
– Jag blev förvånad. Bygginbrotten finns i det dagliga flödet. Men svensk polis har ingen koll på hur utbrett problemet är. Det blir en anmälan, sedan finns det ofta inget att ta på och förundersökningen läggs ner, säger Ingmar Nilja, kommissarie vid polisområde Halland.

Läs också Tjuvarnas jätteräd: stal verktyg från 17 byggföretag

LÄS MER:
Så fick företaget fast byggtjuvarna.

Så stoppar du tjuven.

För landet i stort finns inga siffror på hur stora värden som tjuvarna kommer över, men om siffrorna i Halland även gäller för övriga Sverige handlar det om svindlande summor totalt.
– I hela Sverige stjäls det säkert för flera hundra miljoner, kanske en miljard kronor, uppskattar Ingmar Nilja.

Polisen i Halland bjöd nyligen in lokala företag i byggbranschen, bevakningsföretag och försäkringsbolag för att ge dem bilden av byggkriminaliteten i länet. Intresset var stort och polisen kunde ge en del matnyttiga tips för att förebygga brott – och för att få tillbaka förlorade verktyg.
– Företag använder förebyggande åtgärder redan idag. De är inte kassa på något sätt, men det finns ytterligare saker man kan göra. Till exempel så sticker firmabilar med stora företagsnamn ut. De vill ju ha reklam, men att ha företagsnamnet stort på en bil är som att skriva att den innehåller verktyg för flera hundra tusen, säger Ingmar Nilja, som ger rådet att märka verktygen.
– Med hjälp av osynlig DNA-märkning kan man koppla ett verktyg till ett visst företag. Det finns ett antal goda exempel när polisen har kunnat lämna tillbaka verktyg som varit DNA-märkta, säger Ingmar Nilja.

Han tipsar också om spårsändare och berättar att polisen flera gånger kunnat gripa tjuvar på bar gärning med hjälp av spårning.
Något som kan förenkla arbetet mot brottslingar på bygget är den föreslagna kamerabevakningslagen, som kan träda i kraft den 25 maj. I så fall blir det lättare att få tillstånd till kameraövervakning, såväl i brottsbekämpande som brottsförebyggande syfte.

Det här stals från byggarbetsplatser i Halland 2017

Skruvdragare: 116
Borrmaskin: 76
Cirkelsåg: 47
Vinkelslip: 44
Tigersåg: 41
Laserinstrument: 38
Sticksåg: 25
Spikpistol: 20
Motorsåg: 8

Det här stals från firmabilar i Halland 2017

Skruvdragare: 81
Borrmaskin: 72
Tigersåg: 30
Laserinstrument: 29
Vinkelslip: 26
Spikpistol: 17
Sticksåg: 17
Cirkelsåg: 13
Motorsåg: 11
Källa: Polisen i Halland

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Chocksiffror för bygginbrott – det här stjäls mest: "Blev förvånad"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig