Föll tolv meter – nu jobbar Jonas igen: "Folk trodde jag skulle dö"
En olycka på ett bygge i centrala Karlstad 2006 blev mycket uppmärksammad i lokala medier. Snickaren Jonas Ståhlberg föll 12,5 meter ner i ett ventilationsschakt men överlevde mirakulöst trots att han spräckte skallen, fick hjärnblödningar, krossade två ryggkotor och punkterade båda lungorna.
– Jag klarade mig, men vägen tillbaka var lång. Jag var sjukskriven mellan 2006 och 2010 och var tvungen att börja med att lära mig att andas innan jag ens kunde börja röra mig. Jag kunde bara gå några meter. Med rullator, säger Jonas.
Jonas Ståhlberg svävade mellan liv och död efter en fallolycka 2006. 2010 var han tillbaka i branschen igen. Foto: Fredrik Karlsson
Vi sitter i en byggbod i Karlstad. Jonas äter en kebabpizza och jobbarkompisarna Timo Enström och David Österberg har med sig matlåda. De är alla anställda av Consto, ett norskt företag som bygger bostadsrätter och hyrerätter i centrala Karlstad. De jobbar i lag och just nu sätter de upp innerväggar och inredning.
– Jag har varit på Consto i tre år. Vi har hittat en modell som vi jobbar efter. De är så tillmötesgående på företaget, arbetskamrater och chefer. Jag kan säga till om det är något som är för tungt eller tar för lång tid. Då kan jag byta arbetsuppgifter och kan ta det lite extra lugnt, säger Jonas.
Jonas fick jobbet via Galaxen Bygg som ägs av Sveriges Byggindustrier och ett antal företag inom byggbranschen. Syftet med Galaxen är att ordna anpassade arbeten ute i företagen åt sjukskrivna och arbetslösa personer med en bakgrund i branschen.
Alla som har problem med förslitningar, arbetsskador eller någon sjukdom kan ansöka om att få hjälp av Galaxen att hitta anpassade jobb.Rasten är slut, dags att gå tillbaka till bygget. Jonas fiskar fram lasermätaren, sätter sig på knä och sätter ut måtten kring en elcentral. Sen går han till gipsbockarna och mäter snabbt upp måtten på ett gäng stålskenor, tar fram plåtsaxen och klipper, går bort till elcentralen och skjuter fast skenorna. Strax är kompisarna Timo och David på plats och sätter upp reglar och börjar skruva fast gipsskivorna.
– Det går snabbt nu. Vi har gjort ett antal lägenheter så man känner till alla mått. Det är egentligen inte så många arbetsuppgifter som jag måste undvika men enformigt arbete, konstiga arbetsställningar och fysiskt tunga jobb som att jobba med stämp, det undviker jag. Jag är stelopererad i bröstryggen så det saknas muskelfästen där, vilket gör att jag lätt får ont i ländryggen som får ta all belastning. Han håller upp en penna framför sig och pekar på ena änden:
– Tänk dig att det här är en 1,5 decimeter lång stålskena i ryggen. Den sitter fast med skruvar mellan kotan här uppe och kotan här nere. Det är tomt längs skenan, inga muskelfästen.
LÄS MER: Arbetsskadad och sliten? Psykisk ohälsa? Kolla in tipsen. Läs hur du får hjälp.
Det är lätt att förstå att Jonas måste vara försiktig med ryggen. Om Galaxen inte hade funnits så hade han troligen sökt jobb på egen hand och undvikit att berätta om sin ryggskada, säger han. Detta hade med största säkerhet lett till att han blivit sämre och sämre, eftersom det är svårt att välja bort arbetsuppgifter som arbetsgivaren förväntar sig att man ska utföra.
– Jag hade kunnat sluta som långtidssjukskriven eller ännu värre, som förtidspensionär.
Jonas får samma lön som övriga byggnadsarbetare i arbetslaget, som jobbar på ackord. Skillnaden mellan en Galaxenanställning och en vanlig anställning är att det finns en beskrivning av vilka arbetsuppgifter som Jonas ska undvika samt att arbetsgivaren Consto får ett litet lönebidrag från Arbetsförmedlingen. När Jonas anställdes gjordes en bedömning av hur stor funktionsnedsättningen var i procent, vilket i sin tur styrde hur mycket företaget skulle få i ersättning.
Vill du läsa fler artiklar om arbetsskador och försäkringar? Gå med i facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”. Då får du artiklarna direkt i ditt flöde.
Galaxen Bygg finns på 25 orter runt om i hela landet. Arbetsförmedlaren Niclas Forslund jobbar för Galaxen Bygg i Stockholm och hjälper årligen dussintals byggarbetare att hitta anpassade anställningar och stöttar även med hjälpmedel och arbetsterapeut vid behov.
– Men arbetsgivarna gör också ett fantastiskt jobb och har räddat många själar. Ryggar, knän, axlar, armbågar, det mesta går faktiskt att kompensera, och många arbetsgivare är bra på att se bortom funktionshindren, säger Niclas.
Motivet till att ta emot en Galaxenanställd är, enligt flera handläggare Byggnadsarbetaren pratat med, inte pengarna i första hand. Motivet är snarare att arbetsgivaren ser att personen har en yrkeserfarenhet som företaget kan ha nytta av.
”Jag kan göra det mesta på bygget men enformigt arbete dag efter dag och många tunga lyft är inte bra för min rygg”, säger Jonas. Foto: Fredrik Karlsson
I en av Constos byggbodar sitter platschefen Johan Rosengren bakom sin dator. Han är nöjd med Jonas insatser och tycker att arbetet flyter på bra, och har precis bestämt att Jonas ska få träna fyra timmar i veckan på arbetstid.
– Det är viktigt att ge honom tid att träna, i förebyggande syfte. Vi tjänar på det, med tanke på att vi undviker sjukskrivningar då. Vi ska komma ihåg att det här bygget är stort, vi har varit två år här. Det betyder att det kan bli enformiga och tunga moment under längre perioder om man jämför med mindre projekt där det är lättare att växla mellan olika slags arbetsuppgifter, säger Johan.
”Han var bara 25, och kunde ha dött”
Jonas fallolycka ledde till fyra förlorade år mellan 2006 och 2010. En person som betydde mycket för Jonas väg tillbaka till arbetslivet var Tony Kyrk på Byggnads. Tony besökte honom i föräldrahemmet när han kom hem från sjukhuset och har tagit hand om försäkringarna och kontakterna med AFA försäkring, Försäkringskassan och så småningom Galaxen.
– Jonas var så ung när olyckan inträffade, bara 25, och hans liv kunde ha tagit slut där och då. Men han klarade sig som genom ett under, mycket tack vare att han var vältränad. Jag lärde känna hela familjen: mamma, pappa och syskon, berättar Tony.
Tony Kyrk var Byggnads representant i Galaxens lokala organisation i Värmland och lämnade in en ansökan om en Galaxenanställning. Senare kopplade han samman Jonas med Consto, som på den tiden hette Byggbolaget i Värmland.
Träning räddar ryggen
Jonas klipper en sista stålskena och lägger tillbaka plåtsaxen bland verktygen. Klockan är redan halv två. Dags att packa ihop och ge sig iväg till KMTI, Karlstads Medicinska Träningsinstitut. Två eftermiddagar i veckan, två timmar varje gång, bygger han upp sin styrka i stället för att bygga hus. Träningen är ett måste för Jonas som tidigare tvingades använda många av sina lediga timmar till detta.
– Jag trodde inte det var sant när jag fick erbjudandet. Betald träning! På arbetstid! säger Jonas.
Han gör sig redo att göra benböj. Mot alla odds, och med lite hjälp av Galaxen, är snickaren som mirakulöst överlevde den dramatiska fallolyckan tillbaka.
JONAS STÅHLBERG
- Ålder: 37 år.
- Yrke: Snickare.
- Bor: I lägenhet i Karlstad.
- Företag: Consto (fd Byggbolaget i Värmland)