Lösa vägglement rasade – snickare dog
Tre väggelement rasade från lastbilsflaket. Det ledde till en snickares död. Arbetsmiljöverket är kritiskt: "Fanns inget som säkrade varje väggelement".
En 61-årig snickare dog i en lossningsolycka vid Idre Himmelfjäll den 29 oktober i år. Nu finns nya uppgifter om vad som hände på olycksplatsen där tre parhus skulle uppföras.
Väggelement skulle lastas av från en lastbil och kranföraren hade just lyft iväg ett av fyra väggblock då olyckan inträffade. Ingen verkar ha sett hela förloppet men Arbetsmiljöverket har en teori om vad som hänt.
– Vittnen berättar att snickaren stod på lastbilens flak då de övriga tre elementen rasade. Han ska ha hoppat ner för att rädda sig undan men hann inte tillräckligt långt ut. Han hamnar under lasten, berättar arbetsmiljöinspektör Jens Skantz, som varit på plats i Himmelfjäll.
Väggblocken var säkerställda för transport men de var inte säkra vid lossning.
– Elementen rasade eftersom lastsäkringen hade lossats och det inte fanns något som säkrade varje enskilt element, säger Jens Skantz.
Den 61-åringe mannen hade varit på arbetsplatsen i cirka två månader.
– Han var egenföretagare och anlitad av oss. Han hade en anställd, berättar Stephan Karlsson, vd för byggherren SNC Fastigheter och som är samordningsansvarig för arbetsmiljön, Bas U.
Han vill inte uttala sig om hur olyckan kunde ske.
– Jag var inte där och såg vad som hände och det pågår en utredning, säger Stephan Karlsson.
SNC har tagit in Värmlandsvillan AB som entreprenör för att sköta byggandet av husen på plats och leverera husdelar. Byggnadsarbetaren har sökt bolagets ansvarige som i nuläget inte vill kommentera händelsen. Därtill finns flera underentreprenörer.
Lossning av olika byggmaterial har lett till flera allvarliga olyckor. Förra året dog tre personer i samband med avlastning av material på svenska byggarbetsplatser.
Arbetsmiljöinspektör Jens Skantz är kritisk till att händelsen i Himmelfjäll kunde ske.
– Riskerna vid lossning är välkända både i transport- och byggbranschen och borde ha förutsetts, säger han.
Han berättar att det finns regler för att hindra just denna typ av ras. Vid lastning av material ska man också ta hänsyn till säkerheten vid lossning och på arbetsplatsen ska den arbetsmiljöansvarige förvissa sig om att jobbet på arbetsplatsen blir säkert.
Det finns också olika metoder att få lasten stabil och säker att lasta av.
– Du ska ha tagit höjd för hur du lossar redan när du packar. Det finns husfabrikanter som lastsäkrar varje väggelement individuellt, så det spelar ingen roll vilket element du tar. De andra är fortfarande säkrade genom individuella spännband. En annan metod är att ha stolpar på flaket för att sära på elementen, säger Jens Skantz.
Olyckan granskas av Arbetsmiljöverket, polis och åklagare.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.