Rasar mot nya skyddsreglerna: "Skiter fullständigt i vad branscherna vill ha"
Dagens 72 föreskriftshäften minskas radikalt. Samtidigt stuvas nuvarande cirka 2 300 säkerhetsregler om. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenheim har beslutat att gå vidare med det omstridda förslaget att göra om regelstrukturen för Arbetsmiljöverkets säkerhetsregler. Förslaget kan sjösättas tidigast 2021.
LÄS MER:
Byggnadsarbetarens granskning av nya reglerna
Dagens Arbetes granskning av nya reglerna
Beslutet att genomföra regelförändringen grundas på ett förslag där 72 föreskrifter blir 17, med en helt ny struktur och uppbyggnad.
Men exakt hur många föreskrifter det slutligen blir eller hur förslaget kommer att se ut i detalj återstår att se. På direkt fråga om förslaget, svarar Torben Vincentsen, ansvarig för regelförnyelsearbetet på Arbetsmiljöverket, att man nu går vidare med uppdraget. I ett mail konstaterar han att förutom utredningen om ändrad regelstruktur kommer man också arbeta utifrån utredningar om bland annat vägledningar till föreskrifterna, digitalisering och kommunikation.
Arbetsmiljöverket säger att man vill förnya och göra det enklare att följa reglerna. Men i remissomgången inför beslutet och tidigare, har fackliga organisationer, däribland LO och skyddsombud i Byggnads varit mycket kritiska. Även TCO har tyckt att förslaget ska skrinläggas.
Tomas Kullberg är regionalt skyddsombud i Byggnads och en av dem som dagligen möter byggnadsarbetare vars säkerhet är beroende av regler som fungerar. Han har tidigare uttryckt kritik mot regelförslaget och är besviken över Arbetsmiljöverkets beslut att driva igenom förändringen.
– Man har inte lyssnat på våra invändningar och på vad vi anser att till exempel byggbranschen behöver ha. Det visar bara att verket skiter fullständigt i vad branscherna och produktionen vill ha och behöver, säger han.
Enligt Arbetsmiljöverkets Torben Vincentsen ska Arbetsmiljöverket ha ett möte med parterna om förslaget den 8 mars.
Arbetsmiljöverket säger att skyddet ska hållas oförändrat. Men Tomas Kullberg befarar att det försämras.
– Lagstiftningen är inte svår idag. Ska alla regler in i 17 föreskrifter blir det svårare att hitta. Det skapar en osäkerhet om vad som gäller, bland såväl byggherrar, arbetsgivare som arbetare och skyddsombud. Farhågan är att det leder till fler tillbud, olyckor och arbetsskador, säger han.
LÄS MER OM …
… förslaget
… kritiken
… fackens åsikter