Slog till mot bygge i Glasberga – grep åtta personer: "Såg för jäkligt ut"
Byggnadsarbetaren utsåg Glasberga sjöstad till årets sämsta bygge 2015. Vi avslöjade då att byggarbetare i flera fall befann sig i livsfarliga situationer på hög höjd. En man arbetade åtta meter upp på ett tak, helt utan fallskydd. Ställningar var felbyggda eller saknade delar.
Problemen har fortsatt. I slutet av 2017 fick Mattias Hellberg, arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket, ett tips om att det fanns problem vid ett bygge av parhus i Glasberga.
– Jag åkte förbi och tittade. Det såg för jäkligt ut, med hemska förhållanden för dem som jobbar. Men ingen kunde engelska och alla gick bara därifrån. Så vi kom inte så mycket längre då.
LÄS MER: Därför blev Glasberga årets sämsta bygge
Mattias Hellberg jobbar med projekt osund konkurrens, där myndigheter gör samordnade tillslag för att komma till rätta med utbrett fusk. Efter att han samtalat med kollegor från andra myndigheter slog Arbetsmiljöverket till mot bygget i Glasberga i slutet av januari tillsammans med gränspolisen, den lokala polisen och Södertälje kommun. Gränspolisen omhändertog åtta personer på bygget, som saknade arbetstillstånd. Södertälje kommun stoppade arbetet, eftersom det inte följde bygglovet, något som LT skrivit om.
Arbetsmiljöverket hittade mängder av faror och problem.
– Trapporna inne var undermåliga och för branta. Det saknades fallskydd för takarbeten och ställningarna var felbyggda. Det fanns inga byggbodar och inga andra personalutrymmen, säger Mattias Hellberg.
Han fortsätter uppräkningen.
– Det saknades någon med kompetens som var platsansvarig. Arbetsmiljöplaner saknades. Riskbedömningar saknades. Första hjälpen-utrustning fanns inte i tillräcklig utsträckning. Det här är bara ett axplock av bristerna, säger Hellberg.
Han berättar att den ansvarige byggherren Scandinavium fastigheter lovat att årgärda problemen.
– Vi la förbud på ställningar och fallskydd och kommer att följa upp kraven på de brister vi såg.
Hur fungerar samarbetet i projekt osund konkurrens?
– Det fungerar jäkligt bra när vi väl får till det. Det spricker på polisens resurser. På Arbetsmiljöverket har några av oss obegränsat med tid för det här. Problemet är att vi inte har poliser nog som kan hjälpa oss. Vi behöver polisens hjälp för att identifiera och omhänderta folk. Och vi kan inte hindra folk från att springa från bygget.
– Många gånger när vi åker ut blir det platt fall för att vi inte har några poliser med oss. Men när de väl är med är det ett jättebra samarbete. Jag kan inte nog poängtera hur effektiva vi blir ihop.
Byggnadsarbetaren har sökt Scandinavium fastigheter.