Över hundra Covid-sjuka på storbygge: "Sitter 9 på 10 kvadrat"
Ett utbrott av Covid-19 sprider sig just nu på bygget av den nya batterifabriken i Skellefteå. Något som eldar på smittan trängseln i byggbodarna, enligt facket.
Över 1 000 personer är nu på plats på batterifabriksbygget i Skellefteå. Drygt var tionde äv dom har varit eller är sjuka i Covid-19. Något som SVT skrivit om tidigare.
– Min upplevelse är att arbetsmiljön ute på själva arbetsplatsen är bra. Där är det låg smittrisk, de försöker att inte jobba så nära varandra och byggnadsarbetarna har munskydd på sig. Problemet är bodarna, säger Pierre Klingstedt, ombudsman på Byggnads
På arbetsplatsen, som är utspridd över ett enormt område, är arbetarna hänvisade till en stor fast huvudetablering för att byta om, äta och fika. Men i takt med att bygget fortskridit har byggnadsarbetarna fått allt längre till bodarna. Något som byggherren Northvolt löst genom att ställa ut temporära mobila vagnar där byggnadsarbetarna kan ta kortare kaffepauser.
– Problemet är att de här nya bodarna blivit byggnadsarbetarnas nya fasta baracker, säger Pierre Klingstedt och fortsätter:
– De sitter upp till nio i varje och det på en yta på ungefär tio kvadratmeter. Det finns ett lite pentry och en dunk där de går att pumpa ut vatten. De kan inte tvätta händerna eller gå på toa.
Dessutom har det enligt Byggnads varit brist på sittplatser i den fasta etableringen redan från början. Det är har lett till trängsel, något som Northvolt försökt lösa genom att man äter i skift. Men det stora problemet nu och det som sprider smittat nu är de små tillfälliga bodvagnarna.
– De är inte anpassade för nio personer under en brinnande pandemi. Och något som gör det ännu svårare är att det finns väldigt många utländska arbetare på plats. De är inte vana vid att ha rättigheter så när man frågar hur det känns att sitta så trångt under pandemin får man till svar att det ”är för jävligt” men sen lägger de till de inte kan säga det till någon för då blir de hemskickade. Det är ingen bara situation, säger Pierre Klingstedt.
Han berättar att byggfacken på plats och byggbolagen tillsammans nu försöker få Northvolt att inse att det här inte är en rimlig standard 2020.
– Vi har hittills fått svar om att det finns fasta baracker där de kan tvätta sig. Problemet är att de ligger en kilometer bort och det fungerar inte om de ska gå dit och sedan tillbaka till den lilla vagnen och äta. Det är ingen bra lösning.
På en del av de cirka 70 byggbolag som är på plats har man börjat byta om hemma. Och äter gör man på stan för att slippa trängas i baracker.
Jesper Wigardt är kommunikationschef på Northvolt. Han säger att Northvolt fick igång rutiner redan i mars om hur Covid-19 skulle hanteras på batteribygget.
– Vi har arbetat hårt för att skapa en säker arbetsplats. Vi har bland annat en policy kring social distansering, obligatoriskt ansiktsmask, få besök och ett minimum av resor. Vi har även haft en nitisk testning och spårning. En sak där är att 75 procent av alla som testats positiva har varit symptomfria.
Till SVT säger du att i princip inga har blivit smittade på själva byggarbetsplatsen. Hur vet du det?
– Vi har arbetat med smittspårning med hjälp av Regionens smittskydd. Vi har kollat alla fall och det är extremt få smittfall som kan kopplas till själva arbetet, utan det handlar om aktiviteter som sker utanför arbetsplatsen.
Ni har byggt upp ett större boende en bit utanför Skellefteå för byggnadsarbetarna. Kan det vara en smittkälla?
– Det är nog inte bara där, men om man bor många tillsammans eller reser tillsammans till jobbet så finns det naturligtvis risker.
Vad säger du om kritiken kring de små bodarna?
– Det är självklart någonting vi får diskutera. Jag tror absolut att vi kommer ta dit fler bodar, men det är en pågående dialog mellan oss och företagen.
Det har även kommit fram uppgifter om att utländska byggnadsarbetare inte vågar kräva bättre skydd mot Covid-19 då de är rädda för att bli hemskickade. Hur reagerar du på det?
– Det är ingenting jag känner till. Tvärtom tycker jag att vi haft en bra dialog med alla företag kring Covid-19, men finns det fall där folk tycker så vill vi gärna få veta det. Vi vill att alla ska känna sig trygga med att framföra synpunkter.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.