info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag har svårt att följa diskrimineringslagen

92 procent av byggföretagen bryter mot diskrimineringslagen. Och nästan hälften kan inte hantera sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Foto: Mostphotos

Hösten 2018 och våren 2019 gjorde DO en tillsyn av bygg- och anläggningsbranschen. DO har nu analyserat svaren och intervjuat företrädare inom bygg-och anläggningsbranschen.

Analysen har utmynnat i en rapport där 168 byggföretag med mer än 100 anställda finns med.

I rapporten granskar DO vad byggföretagen har för rutiner och riktlinjer för att förhindra bland annat trakasserier, sexuella trakasserier och bestraffningar.

– Om kunskapen och viljan finns hos arbetsgivaren blir det lättare att våga anmäla eller prata med sin närmsta chef, säger Ann Frisell Ellburg, som är rapportens utredare.

Resultatet visar dock att endast 8 procent av arbetsgivarna klarade av att leva upp till diskriminerings-
lagen. Resten gjorde det inte.

Sämst fungerar rutinerna när någon utsätts för repressalier – alltså straffas för något de tyckt eller gjort. Hela 89 procent av arbetsgivarna visste inte vad de skulle göra då och för nästan hälften (49 procent) gällde samma för sexuella trakasserier.

Brist på kunskap är en av orsakerna till att byggföretagen är så dåliga på att följa lagen.

En av förklaringarna, som lyfts fram i intervjuerna, är att inte alla företag har personal som är utbildad i de lagar som styr arbetsmiljö och arbetsrätt och diskriminering.

– Det kan också handla om hur motiverade och öppna arbetsgivare är inför nya arbetssätt eller rutiner som motverkar diskriminering, säger Ann Frisell-Ellburg.

En annan orsak är att det är ett stort fokus på den fysiska arbetsmiljön i byggbranschen. Andra frågor kommer lätt i skymundan.

– De sanktioner som finns i dag gäller endast fysisk arbetsmiljö och saknas när det gäller diskriminering, säger Ann Frisell-Ellburg.

Vad ska DO göra för att höja kunskapen hos företagen?

– Det är arbetsgivarens ansvar att ta reda på vad lagen säger. Jag vill uppmuntra arbetsgivare att ha koll på DO:s hemsida. Där finns det information via digitala guider och filmer. Vi har också bjudit in byggbranschen till ett webbinarium efter årsskiftet med fokus på dessa frågor. Intresset har varit stort från branschen, säger Ann Frisell-Ellburg.

Repressalier: att någon blir utsatt för någon form av bestraffning eller dålig behandling, som en reaktion på att hen har påtalat eller anmält diskriminering.

Rapporten från DO heter ”Bygg, förebygg och prioritera. En analys av bygg- och anläggningsbranschens riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag har svårt att följa diskrimineringslagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig