Avtal klart för VVS – högre ersättning vid beredskap
Höjd beredskapsersättning, färre timmar för utlåning och ökad flexibilitet när det gäller utläggning av veckoarbetstid. Ett nytt Teknikinstallationsavtal är klart.
Ett nytt kollektivavtal mellan Byggnads och Installatörsföretagen är klart för landets rörmokare och kyltekniker. Precis som på de andra byggavtalen löper det nya avtalet från den 1 december i år till och med den 30 mars 2023. Även värdet är samma som för tidigare avtal – alltså 5,4 procent.
– Jag är stolt över att ännu ett avtal tecknats och att vi även på Teknikinstallationsavtalet tar tydliga steg mot mer ordning och reda och bättre villkor för våra medlemmar. Vår förhandlingsdelegation har jobbat hårt och det syns i resultatet, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
Det finns flera skrivningar i avtalet som rör arbetsmiljö och ordning och reda som ser likadana ut som på byggavtalet. Mer om dem längre ner, men först några avtalsspecifika nyheter.
Den lägsta ackordsfaktorn, den inom geografisk indelning 3, kommer att försvinna efter första april 2021. En annan förändring som rör lönen är att det ska bli tydligare regler för avstämningar vid ackordsarbete. Och när det gäller långbänken, höjd ersättning vid beredskap, verkar facket nått en viss framgång. Den ska höjas och grundregeln är att den som idag tjänar 35 000 i månaden kommer under en normal beredskapsvecka få en höjning 500 kronor per vecka. Ytterligare en lönenyhet är tydligare definitioner av lön och traktamenten för att förhindra lönedumping.
Tiden för in- och utlåning ska minska. Den är i dag 30 timmar och ska sänkas till 20 timmar per tillfälle. Samtidigt införs ökad flexibilitet i utläggning av veckoarbetstid. Tidigare fick den genomsnittliga veckoarbetstiden under fyra veckor variera från 37 till 43 timmar. Det nya som gäller är från 35 till 45 timmar. Det ska även bli ett enklare förfarande för företag som behöver dispens för nattarbete.
När det gäller ordning och reda på bygget följer som sagt det mesta överenskommelsen byggavtalet Det innebär att bland annat snabbare och enklare process för att granska misstänkta kollektivavtalsbrott och ökade krav på huvudentreprenören som innebär att underentreprenörerna ska kunna bevisa att de följer gällande kollektivavtal.
En punkt i avtalet handlar om Byggnads regionala skyddsombud. De kommer nu ha tillträde till alla arbetsplatser som har gällande kollektivavtal. Även det samma som på byggsidan
Graviditetslön på 10 procent till gravida som får graviditetspenning från Försäkringskassan. Och det ska även bli möjligt att flytta arbetstidsförkortning vid föräldraledighet.
Högre pensionsavsättning till alla, oavsett ålder, som omfattas av kollektivavtalet.
En sak som arbetsgivarna lyfter fram är att det nu blir en skyldighet för Byggnads att meddela Installatörsföretagen om facket begär tvisteförhandling med medlemsföretag. Något som arbetsgivarna menar ger dem ”en möjlighet att redan i ett tidigt skede hjälpa medlemsföretag som hamnar i tvist”.
Och som vanligt har parterna även tillsatt ett gäng med arbetsgrupper. Följande ska diskuteras under avtalsperioden:
- Översyn av resor och kostnadsersättningar
- Digitaliseringen i branschen
- Olika lönemodeller som finns i avtalet eller framtida lönemodeller
- Arbetstidsregler
- Utbildningsavtalet
- Olika yrkesgrupper som finns i branschen