Jätteraset – ställningen föll: "Ska inte kunna hända"
Byggnadsställningen ligger sönderslagen vid bygget i Örebro. Den rasade efter kraftiga vindar natten till igår. Facket riktar nu skarp kritik både mot raset och arbetsvillkoren på plats.
Arbetsmiljöinspektör Emil Gustafsson var på plats under torsdagen tillsammans med en kollega för att granska raset.
– Det är en cirka 70 meter lång och sex meter hög del av en ställning som har gett sig iväg, merparten är totalrasad. Den kraftiga vinden under natten plockade med sig ena långsidan av ställningen, säger han.
Under gårdagen beslutade Arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud mot huvudentreprenören Moby Modulärt Byggande AB. Det är förbjudet att låta utföra arbete på plats så länge det finns risker för ras. Arbetsplatsen är avspärrad.
– Arbetsgivaren måste vidta de åtgärder som krävs för att säkra den ställning som står kvar på rätt sätt och riskbedöma hur det fortsatta arbetet ska ske, däribland med att rensa upp ställningsmaterialet på plats, säger Emil Gustafsson.
Det var ungefär två tredjedelar, på långsidan av ställningen, som rasade. Den var under uppbyggnad. Ställningen är byggd runt en husgrund och skulle användas vid arbete på modulhus som skulle komma på plats senare.
Arbetsmiljöinspektör Emil Gustafsson anser att det är för tidigt att uttala som om eventuella orsaker till att ställningen rasade.
–Det får vår utredning visa. Vi har sett vissa indikationer men det är för tidigt att säga något om det.
Hur ser du på att ställningen inte stod pall för blåsten?
–Alla ställningar ska stå stadigt och inte minst en ställning av den här digniteten ska vara beräknad och stå emot de vindförhållanden som vi riskerar att ha. Vi ser inga förmildrande omständigheter i att det har blåst. Det är något man får räkna med för att säkerställa att ingen ska skadar sig, säger Emil Gustafsson.
Jari Viitakangas, Byggnads regionala skyddsombud, var också på plats under gårdagen Han är kritisk till att ställningen kunde rasa.
– Det ska inte kunna hända. Hade det varit dagtid och folk varit uppe och jobbat kunde det ha gått väldigt illa, säger han.
Han blev förskräckt över synen som mötte honom där ställningsdelar låg som ett plockepinn.
– Det är stora krafter när det rasar. Här har man byggt en ställning runt en betongplatta utan att ha något att förankra i. Men då måste man hitta andra sätt så att den står säkert under tiden, säger Jari Viitakangas.
Han såg också också att flera av spirorna stod felaktigt.
– De hade alldeles för lite underlag att stå på och då sjunker de ner i gruset.
I samband med besöket på arbetsplatsen upptäckte Jari Viitakangas också att ställningsbyggarna bodde på arbetsplatsen.
– Det var under all kritik. De bodde i två spartanskt inredda containrar på bygget. Toalett och dusch hade de i byggbarackerna.
Ställningsbyggarna bor två och två i varje container.
– Man ska inte behöva acceptera att ha det så, det bryter mot reglerna i kollektivavtalet. Man ska kunna stänga om sig, säger han.
De fyra ställningsbyggarna kommer, enligt facket, från Polen och Estland och har intyg för att få bygga ställning.
Libergs Sweden, ansvarar för ställningsbyggandet på plats och enligt Byggnads arbetar ställningsbyggarna åt underentreprenörer till Libergs.
– En estnisk ställningsbyggare visade sig dock ha ett ID06-kort och sa sig jobba för ett företag som saknar kollektivavtal, säger Jari Viitakangas.
Nu förbereder facket för förhandlingar om kollektivavtalsbrott först och främst då det gäller boendet men ska också utreda avtalsförhållandena för inblandade företag, enligt Jari Viitakangas.
Viktor Ryd är vd för Moby Modulärt Byggande som är totalentreprenör för projektet. Företaget projektleder bygget. Sveaviken Bostad är beställare och arbetsplatsen heter Autogiron.
Vad hände vid raset?
– Vi har hållit på att montera ställning för att förbereda för stommontage. Ställningen var under uppbyggnad och bara ställningsbyggare var där och jobbade. På natten blåste det väldigt mycket och då var det en sektion av ställningen på ena sidan som ramlade in över grunden, säger han.
Hur kunde den trilla?
– Det håller vi på och reder ut med Libergs som är vår ställningsfirma. Den ska ju inte ramla. Libergs har nu varit där med ställningsleverantören och deras konstruktör.
Hur hade ni löst det med förankringen av ställningen?
– Man får resa ställningar tre våningar utan att ha ett hus att förankra i. Uppenbarligen gick det inte den här gången så det får vi utreda.
Ställningsbyggarna bodde i containrar på bygget?
– De bodde i sovbodar, containrar som byggts om och de bodde i anslutning till byggarbetsplatsen. Det var Libergs som frågade om de fick ställa containrarna på plats.
Har ni koll på om de inblandade företagen har kollektivavtal?
– Vi ställer inte det som ett ultimatum. Vi har en skyldighet som Bas U att det går rätt till och att folk inte fuskar och myglar, men ju längre bort i kedjan det går är det svårare att kontrollera. Vi har valt Libergs för att det är ett ställningsföretag som är seriöst.
Kjell Sundlin är vd för ställningsföretaget Libergs Sweden. Han kommenterar orsaken till raset.
– Det blåste otroligt mycket. Ställningen var under uppförande och vi hade inte hunnit få dit alla stöd. Det var på dessa sträckor det rasade, säger han.
Han hävdar att den totalrasade delen av ställningen är mindre än 70 meter, 43 meter men säger att de ska byta 70 meter ställning, för säkerhets skull.
Han tycker att ställningsbyggarna har ett boende som är bra och vill inte kalla dem för containrar.
– De bor i byggbodar som är hyrda och inredda av Ramirent.
Han förnekar också att det finns något avtalslöst företag på bygget.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.