info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Formbetong i ny stämning – "De utländska arbetarna har legat på 70 kronor mindre"

Formbetong stäms i Arbetsdomstolen – igen. Ytterligare nio arbetare har fått för lite lön och ersättningar, enligt stämningen.

Fallet gäller framför allt arbeten vid Billerud Korsnäs i Grums som är platsen för flera arbetsrättsliga tvister.

Tidigare i år
stämde Byggnads en av NCC:s underentreprenörer Formbetong hos Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Sex utländska arbetare hade fått väsentligt lägre löner och ersättningar än avtalat, menade facket.

Det nya ärendet, en tilläggsstämning, omfattar nio estniska arbetare och felen är i huvudsak desamma. Byggnads hävdar att lönen för arbetarna har varit lägre än avtalat och att företaget inte betalat lön under uppsägning, helglön, ersättning för arbetstidsförkortning samt semesterersättning.

Läs också Ställningsbyggarna fick fel lön: ”Viktigt för branschen att fuskare straffas”

– De här stämningarna kommer att läggas ihop i samma mål. Det är mer praktiska orsaker som att gör att de lämnats in vid olika tidpunkter, berättar Marie Nordström, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd.

Hon driver ärendet åt Byggnads och fackförbundet kräver nu att rätt löner och ersättningar betalas ut till arbetarna. Det rör sig om sammanlagt 1,5 miljoner kronor. Dessutom krävs ett skadestånd till varje arbetare på 50 000 kronor.

Enligt Byggnads uppgifter har den svenska betongfirman Formbetong Anläggning i Katrineholm AB haft nära 400 arbetare anställda och många betongarbetare från utlandet. Bara de utländska arbetarna har fått för lite i lön.

Byggnads ombudsman Jari Viitakangas har jobbat med ärendet i Grums.

– Det som retar mig mest är att detta är frågan om ren människohandel. Man har visat upp en fasad med de svenska arbetarna och deras löner, medan de utländska arbetarna har haft helt andra villkor med mycket lägre löner och de har ingen trygghet, ingen säkerhet, säger han.

Läs också Efter ställningskaoset – facket vann i domstol

Flera arbetare har, enligt honom, hotats med sparken efter att ha haft kontakt med facket.

Det har också varit inbördes löneskillnader mellan de utländska arbetarna.
– Arbetarna i den senaste stämningen har fått  60-70 kronor mindre i lön än sina svenska kollegor. I den förra stämningen tjänade arbetarna ännu mindre, 90-100 kronor mindre i timmen, än de svenska kollegorna, berättar han.

Arbetarna har jobbat såväl i Grums som på flera andra platser så som Hallstahammar, Sandviken och Halmstad.

I den förra stämningsansökan ställdes krav på totalt 27 miljoner kronor i bland annat uteblivna löner och skadestånd. Byggnads begärde ett allmänt skadestånd på 25 miljoner kronor ”motsvarande den förtjänst bolaget har gjort genom att underlåta att betala full lön till de utländska arbetstagare som inte är medlemmar i förbundet”.

I den senaste stämningsansökan kräver Byggnads centralt 400 000 kronor i skadestånd för olika brott mot kollektivavtalet och regionen Örebro-Värmland 200 000 kronor för brott mot löneöverenskommelsen.

Byggnadsarbetaren har vid ett flertal gånger sökt Formbetongs vd Stefan Söderström för kommentarer. Till tidningen Katrineholmskuriren sa han vid första stämningen att det var felaktiga uppgifter och att de har bestridit kraven i sin helhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Formbetong i ny stämning – "De utländska arbetarna har legat på 70 kronor mindre"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig