DOM STÅR FAST: "Upphandlande myndigheter kan hålla Belstroj utanför"
Stockholmshem stoppade entreprenören Belstroj från att göra jobb. Ett nytt beslut ger Stockholmshem rätt – och andra möjligheten att följa efter.
– Alla offentliga, upphandlande myndigheter kan nu hålla Belstroj utanför, säger Morgan Jansson på Stockholmshem.
Som Byggnadsarbetaren skrev igår bygger Bostadsföretaget Stockholmshem för tillfället ett höghus på 21 våningar i förorten Skärholmen, där man under upphandlingen av stomentreprenaden uteslutit det stora entreprenadbolaget Belstroj. Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, förklarar varför.
– Vi hade stött på Belstroj tidigare i en arbetsplatskontroll 2018, då man var underentreprenör. Vid den kontrollen påträffades illegal arbetskraft som var anställd av Belstroj. Sedan känner vi till att företrädare för Belstroj har dömts för brott mot utlänningslagen 2014, säger han och nämner också att entreprenören och två av dess företrädare står åtalade för brott mot utlänningslagen på grund av anställda som ska ha jobbat illegalt i landet.
– Ekobrottsmyndigheten har också lämnat in ett ganska omfattande åtal mot Belstroj. De tre orsakerna som jag nämnt är anledningen till att vi utesluter dem. Vi anser inte att de är lämpliga att samarbeta med.
Belstroj överklagade Stockholmshems beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm. Rätten dömde till Stockholmshems fördel och man får alltså rätt att utesluta Belstroj.
Förvaltningsrätten skriver att ”Stockholmshem har haft fog för att utesluta Belstroj till följd av att bolaget gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen.”
Domen överklagades sedan ända upp i Högsta förvaltningsdomstolen, som nu har gått på Stockholmshems linje och inte tar upp ärendet för prövning.
Morgan Jansson är mycket nöjd med utslaget i rätten.
– Det känns bra och är jätteviktigt för branschen.
– Nu kan alla offentliga, upphandlande myndigheter hålla Belstroj utanför. Det är en av poängerna att jobba på det här sättet. Vi vill att oseriösa företag inte ska få ta någon marknadsandel.
Tror du att andra upphandlare kommer att göra som ni efter det här?
– Det tror jag definitivt. Men det är inte säkert att upphandlare i Sverige delar sådan här information med varandra. Här ser jag en utmaning. Men om man delar information kan någon, rent juridiskt, göra exakt samma sak i Kiruna eller Malmö.
– Man kan peka på att det här är redan prövat, att ett företag inte får lämna anbud. Det är en jättestyrka.
Vad har du för råd till andra aktörer i de här frågorna?
– Vet man att något är fel ska man pröva det. Man ska inte vara rädd för att stå på sig. Vi är kund och står på samhällets sida. Vi kan inte tolerera fusk och kriminalitet, det är en hygienfaktor.
Belstrojs vd Peter Kolare har tidigare sagt till Byggnadsarbetaren att han är besviken över domen i Förvaltningsrätten.
– Det är självklart jättetråkigt att vi blir dömda på förhand. Hela det här åtalet ligger oss i fatet innan vi faktiskt har haft en rättslig prövning. Vi blir behandlade som om vi redan är skyldiga innan saken ens har prövats i rätten, säger han och påpekar att han tycker att det är tråkigt att man efter beslutet valt att gå vidare med ett anbud som är 6 miljoner kronor dyrare.
Peter Kolare är medveten om att beslutet påverkar hans företag negativt.
– Självklart slår det mot vår orderstock. Jag tycker inte att Förvaltningsrätten har gett det här en rättvis prövning. Jag tycker att man ska gå på konstaterade fakta och inte gå på teorier baserade på anklagelser som inte har prövats rättsligt än, säger han med hänvisning till åtalet för brott mot utlänningslagen som ännu inte är avgjort.