info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads frågande efter industrifackens besked: "Får inte ihop det"

Enligt facken inom industrin är värdet på uppgörelsen i helgen bättre än avtalsrörelsen 2017. Men Byggnads avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin ställer sig frågande till ekvationen: "Varför de räknar som de gör har vi inte fått någon förklaring till" säger han.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads. Foto: Terese Perman

I helgen blev ett nytt kollektivavtal klart mellan arbetsgivarna och facken inom industrin. Avtalet började gälla från och med igår och ger enligt parterna 5,4 procent under kommande 29 månader. Årligen motsvarar det 2,23 procent. Större delen av det kommer gå till lönehöjningar där den första, 3 procent, ska gälla från idag och där nästa höjning, 2,4 procent, genomförs den 1 april 2022. Det blir alltså inget lönelyft under hela 2021.

I och med att industrin nu är klar med sina förhandlingar har nivån på lönehöjningarna fastställts för övriga fack på arbetsmarknaden då industrin alltid går först och sätter det så kallade märket.

Läs också Förslaget: Slarv på jobbet ska ge lägre lön

Frågan är vad Byggnads avtalssekreteraren, Torbjörn Hagelin, tycker om värdet på industrins avtal.

– Vi tycker att det är lågt i förhållande till att flera branscher har rullat på som vanligt, men sen kan jag inte säga så mycket då jag inte fått hela överenskommelsen som industrin har gjort. Det finns andra delar med där från LO-samordningen.

Men har ni accepterat nivån?

– Nej, det har vi inte. LO-styrelsen har haft möte och vi har konstaterat att industrin har gjort upp på den nivån och nu kommer vi att analysera hela innehållet i överenskommelsen. Och sedan får vi se vilken riktning vi tar. Men vad som är klart är att vi ville haft mer.

Menar du att Byggnads inte kommer följa industrins uppgörelse och därmed märket?

Läs också Dödsolycka förra veckan – lossning gick fel

– Det har jag inte sagt att vi inte kommer att följa. Det är möjligt att vi följer märket.

Enligt facken inom industrin är värdet på uppgörelsen i helgen bättre än avtalsrörelsen 2017. Treårsavtalet då gav årligen 2,17 procent vilket är lägre jämfört med årets på 2,23 procent. I och med det menar industrifacken att de höjt löneökningstakten för deras medlemmar. Men att lönerna nu kommer öka snabbare håller inte Torbjörn Hagelin med om.

– Nej det gör jag inte. Jag vet inte hur de räknat, jag får inte ihop det. För mig blir det 1,8 procent per år i det nya avtalet. Varför de räknar som de gör har vi inte fått någon förklaring till.

En orsak till att de kommer fram till olika värden är att Torbjörn Hagelin tar med tiden från i våras fram till nu i ekvationen. Något som industrifacken inte gör då det i uppgörelsen med arbetsgivarna inte har med någon retroaktiv ersättning för den uteblivna lönehöjningen i våras. Det blir alltså ingen lönekompensation för industriarbetarna för sommarhalvåret.

Vad tycker du om att industrin förhandlat bort den retroaktiva lönen?

– Det är en sån sak som får oss att fundera. Vi kommer i våra förhandlingarna försöka hävda att vi inte har prolongerat avtalet som industrin gjorde utan haft en utökad fredsplikt. Därmed tycker vi att vi har rätt att få ut kompensation för den här tiden. Vi vet inte var vi hamnar i den frågan och kommer få kriga ihjäl oss.

Att industrin prolongerade avtalet innebär att de förlängde giltighetstiden för det gamla avtalet vilket medfört att de haft svårt att få igenom krav för tiden från i våras fram till nu. Byggnads och byggarbetsgivarnas avtal om fredsplikt innebar att ingen part kunde gå ut i konflikt trots att de gick in i en avtalslös period men att avtalsperioden är intakt.

– Det är den överenskommelse som vi har gjort. Vår avtalsperiod gäller än så länge från 1 april i år. Sedan får vi se var vi slutligen hamnar, säger Torbjörn Hagelin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads frågande efter industrifackens besked: "Får inte ihop det"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig