Ovanligt många skyddsombud ute i veckan – Det här spanar de efter
I dag börjar Byggnads arbetsmiljövecka. Byggnadsarbetaren har pratat med det regionala skyddsombudet Niklas Nordlund som idag var ute på ett första arbetsplatsbesök.
Den här veckan genomför Byggnads året Arbetsmiljövecka. Den här gången ska kemiska hälsorisker granskas extra noga.
Problemen från gifter på bygget är omfattande. Enligt Byggnads så orsakas en fjärdedel av alla sjukskrivningar i byggbranschen av skador från kemiska ämnen.
Niklas Nordlund, arbetsmiljöansvarig på Byggnads region Örebro- Värmland, var på förmiddagen ute på ett första arbetsplatsbesök. Det var hos ett ventilationsföretag i regionen.
– Det såg bra ut. De har nischat sig mot att enbart hålla på med montering och installering. Om det får något jobb där det även ingår till exempel en del rivning säljer de ut det med ansvar och allt till en entreprenör, säger Niklas Nordlund.
Han tycker att årets fokus på kemikalier är ”riktigt bra”.
– Det finns problem på det här området. De flesta vet nog om att det är farligt med kemikalier men jag tror att det slarvas en del. Om det beror på okunskap eller om det är för jobbigt att plocka fram skyddsutrustningen vet jag inte. Men det är viktigt att den här frågan uppmärksammas.
Vad tittar ni efter?
– Farliga kemikalier finns över allt så vi granskar allt från miljöinventeringar inför renoveringar och såklart asbest och kvartsdamm. Men även problem som finns kring limmer, fogskum, plastmattor och avgaser. Det är ett väldigt brett område.
Vad finns det för problem kring miljöinventeringar?
– Fastighetsägare ska inför renoveringar och ombyggnader gå igenom byggnaden för att ta reda på vilka farliga kemikalier som finns i huset. Allt som hittas ska skrivas ner i miljöinventeringen. Men många testar bara lite grann, vilket ofta leder till brister i själva inventeringen. Då ökar risken för att någon ska exponeras när själva bygget drar igång.
Några andra saker som ska granskas under veckan är arbetsmiljöplaner och den personliga skyddsutrustningen som finns på arbetsplatserna.
Vad har ni för mål med veckan?
– Ett är att nå upp till 98 arbetsplatsbesök. För att hinna med det så tjuvstarta vi faktiskt lite förra veckan. Ett annat mål är att få en ökad förståelse för faran med kemikalier. Sen är det viktigt att inventeringarna blir bättre så att alla som börjar på ett nytt projekt vet vad som kan dyka upp i form av farliga kemikalier.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.