Lindholm efter nattens krasch: ”Tidspress och hot”
Nu får politikerna ta över, det är deras eget fel att utgången blivit så här och vi har en avtalsrörelse att sköta. Så kan man sammanfatta Johan Lindholms första reaktion efter att förhandlingarna om arbetsrätten strandat.
Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare om arbetsrätten strandade i natt. Detta efter flera veckor av diskussioner. Oenigheten innebär att frågan om arbetsrätten nu hamnar på regeringens bord och att den från fackligt håll hårt kritiserade Las-utredningen kan bli lag.
– Politiken gjorde ett jättemisstag när de tvingade parterna att förhandla under galgen, säger en upprörd Johan Lindholm, förbundsordförande i Byggnads.
Centerpartiet och Liberalerna drev igenom Las-utredningen som en av punkterna i Januariavtalet som de tecknat tillsammans med de regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Tanken med utredningen var att anpassa reglerna i Las till en mer modern arbetsmarknad. Utredningen lämnades in till regeringen i början av sommaren och blev snabbt hårt kritiserad av facken som ansåg att den gynnade arbetsgivarsidan.
Med hot om att utredningen skulle bli lag började fack och arbetsgivare förhandla, förhandlingar som nu alltså kraschat.
– Det här kan inte komma som någon överraskning för någon att det inte gick vägen. De här förhandlingarna har inte ändrat vår ståndpunkt över huvud taget. Vi har kritiserat utredningsförslaget sedan dag ett och vi har varit väldigt tydliga med vad vi tycker i den här frågan. Vi kommer aldrig att ställa oss bakom de här försämringarna som det handlar om för våra medlemmar, säger Johan Lindholm.
Varför kom ni inte överens?
– Det finns en massa delar i det här som att man vill luckra upp med fler undantag och ändra i turordningsregler och andra saker som försämrar för våra medlemmar. De vill ha mer trygghet, inte mindre.
Hur har förhandlingarna påverkats av hotet om att Las-utredningen kan bli lag om förhandlingar misslyckas?
– Parterna hade redan pratat om de här sakerna i ett par år när politikerna kom in från sidan med den är utredningen. Politiken villkorade saker och tvingades oss att försöka lösa frågan under tidspress och hot. Det är helt oacceptabelt.
Var förhandlingarna dömda att misslyckas redan från början?
– Vi har varit kritiska hela tiden eftersom det handlat om att skapa mindre trygghet på arbetsmarknaden. Vi har en roll att spela, vi är inget politiskt parti utan vi har ett ansvar mot våra medlemmar och jag tycker att politiken gjorde ett generalfel när de försökte lämpa över sina problem på parterna. Och nu får de ta ansvar, för vi har inget ansvar att städa upp efter andras beslut.
Vad händer nu?
– Jag har fullt fokus på vår egen avtalsrörelse. Vi har massor av viktiga saker som vi vill åtgärda. Bland annat bättre ordning på byggarbetsplatserna.
Så det finns alltså en risk nu att Las-utredningen blir lag?
– Det hoppas jag verkligen inte. Det är det minsta landets löntagare behöver. Och när det går upp för alla arbetare hur illa det är och vilka krav man ställer i utredningen från både näringsliv och politiken så kommer ingen ställa upp på det. Oavsett om man är höger eller vänster.
Men vem bär ansvaret för att lagen inte blir verklighet, om man ser det hur ett byggnadsarbetarperspektiv?
– Vi på Byggnads har ansvaret att föra fram hur vi ser på frågan och vi har varit tydliga hela tiden var vi står. Vi ställer inte upp på försämringarna för våra medlemmar. Så vi har inget ansvar att städa upp efter andras beslut. Nu ligger frågan på regeringens bord.
Hur tror du att det går, kommer utredningen bli lag?
– Jag hoppas att Centern och Liberalerna tar sitt förnuft till fånga. Jag tror inte de förstår hur det låter ute på arbetsplatserna och vad som eventuellt kan hända om de inte omprövar det här beslutet.
Några av förändringarna var att arbetsgivarna får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar istället för två som gäller idag. Något som ska gälla alla arbetsgivare oavsett antalet anställda. Vid lika anställningstid ska arbetsgivaren själv kunna bestämma vem som får vara kvar vid uppsägning på grund av arbetsbrist och möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.