Efter storbyggarens pengakris – "Fortsätter rulla"
Det var i slutet av augusti i år som bolaget fick akut brist på kapital. Sedan dess pågår diskussioner för att driva Erlandssons Bygg i Stockholm vidare.
Erlandsson Bygg i Stockholm är ett av de större byggbolagen i Stockholm med flera pågående bostads- och skolbyggen. Så sent som 2018 omsatte företaget 807 miljoner kronor. Men under sommaren fick företaget ekonomiska problem och i slutet av augusti ansökte bolaget om företagsrekonstruktion. Magnus Knape på advokatfirman dNovo i Göteborg utsågs av tingsrätten i Solna till rekonstruktör av tingsrätten.
Hur går arbetet?
– I samband med beslutet om rekonstruktion stannade verksamheten av, men sedan dess har den kommit igång mer och mer. Nu är det verksamhet på alla projekt. Det gäller både byggservice och entreprenadsidan, säger Magnus Knape.
Sedan rekonstruktionen inleddes har Erlandssons Bygg i Stockholm haft förhandlingar med leverantörer, underentreprenörer och beställare på de olika byggarbetsplatserna. Syftet har varit att nå uppgörelser för att hålla igång verksamheten.
– Det har gått ganska bra. Bolaget har träffat överenskommelse med ganska många. Det viktigaste nu, när det är igång, är att de fortsätter att rulla så att det fungerar med likviditeten, säger Magnus Knape.
Själva rekonstruktionen handlar om hur bolagets verksamhet ska drivas vidare efter beslutet om rekonstruktion. Alltså från den 26 augusti i år då Erlandssons Bygg i Stockholm ansökte och fick en företagsrekonstruktion beviljad i Solna tingsrätt.
Hur det går med skulderna som bolaget hade dragit på sig före den 26 augusti, totalt 162 miljoner kronor, är ännu oklart. De skulderna ska inte betalas i nuläget utan regleras senare via ett så kallat ackord.
– De skulderna lägger man i en säck som man släpar med sig igenom hela rekonstruktionen. Sedan när man ska lämna rekonstruktionen måste man öppna säcken och lösa de gamla skulderna.
Hur ska det gå till?
– Det kommer bli en ackordsförhandling senare, men utgångspunkten är att företaget ska komma ut ur rekonstruktionen och då måste de göra upp med fordringsägarna via ett kommande ackordsförslag.
När kan det bli aktuellt?
– Troligen inte före årsskiftet i alla fall, säger Magnus Knape.